- Børn kan lynhurtigt mærke, hvis der er noget galt, og hvis de ikke får noget at vide, kan de tro, at det er deres skyld, forklarer Mette Egelund Olsen, der derfor anbefaler, at man fortæller sine børn det, hvis man har en psykisk lidelse.
- Børn kan lynhurtigt mærke, hvis der er noget galt, og hvis de ikke får noget at vide, kan de tro, at det er deres skyld, forklarer Mette Egelund Olsen, der derfor anbefaler, at man fortæller sine børn det, hvis man har en psykisk lidelse.

Fortæl dit barn hvis du har en psykisk lidelse

Børn bør vide, at deres forælder har en psykisk lidelse, siger journalist Mette Egelund Olsen. Hun har netop skrevet en lille bog, som sætter fokus på børn med en forælder, som har en psykisk sygdom.

Det er hårdt for en forælder at have en psykisk lidelse samtidig med, at man har børn, som sagtens fornemmer, at noget er galt. For hvad skal man gøre som forældre? Skal man skåne børnene og ikke fortælle, at mor eller far ikke har det godt?

Nej, lyder svaret fra journalist Mette Egelund Olsen. Hun er forfatter til den lille bog "Mor er indlagt", som netop sætter fokus på børn, der har en forælder med en psykisk lidelse.

At tale i børnehøjde

Bogen er blevet til på baggrund af Mette Egelund Olsens egen erfaring med en psykisk lidelse og rollen som mor til to børn.

- Jeg mener i den grad, at man skal være åben over for børnene, men tale deres sprog, når man fortæller om sin psykiske lidelse, forklarer Mette Egelund Olsen.

Børn kan føle skyld

Ifølge Mette Egelund Olsen kan børn ofte føle skyld, hvis deres forældre er triste eller kede af det, så det er en ekstra god grund til at fortælle om den psykiske lidelse.

- Børn kan lynhurtigt mærke, hvis der er noget galt, og hvis de ikke får noget at vide, kan de tro, at det er deres skyld, forklarer Mette Egelund Olsen og fortsætter:

- Og når man har fortalt børnene om sygdommen, skal man kunne rumme deres reaktioner, som jo er helt naturlige. Det er vigtigt at have ekstra fokus på børnene i en sygdomsperiode. For børn lider, når deres forældre lider. Men det må aldrig blive et tabu for børnene, at mor eller far er syg.

Sådan fortæller du dit barn om din sygdom

I Bogen "Mor er indlagt" er der en række gode råd til, hvordan du hjælper dine børn bedst under psykiske sygdom. Her er et par af rådene:
  • Hent hjælp og aflastning hos familie og venner. Lad børnene have et følelsesmæssigt fristed her.
  • Tal med børnene om, hvad du fejler med ord, som børn forstår. Kan du ikke selv, så lad en anden nærtstående gøre det.
  • Vær åben i forhold til omgivelserne, så børnene ikke skal holde deres viden hemmelig, men i stedet kan dele deres viden med andre.
Bogen "Mor er indlagt" er udgivet af SINDs Pårørenderådgivning og koster 20 kroner. Bogen kan købes hos Psykinfo, Skovagervej 2, 8240 Risskov.

3F links:

Bed om hjælp, mand
Arbejdsløse mænd mister terræn i hjemmet
Vores livsstil gør os deprimerede