OBS: Du er nu offline

Fyffes prøver at kvæle faglig organisering

Frugtgiganten Fyffes angriber nye fagligt aktive grupper trods international kampagne.

8. marts gik arbejdere fra Fyffes' melonplantager i demonstration for retten til faglig organisering i Honduras.
8. marts gik arbejdere fra Fyffes' melonplantager i demonstration for retten til faglig organisering i Honduras.

Den internationale frugtgigant Fyffes har længe været på krigsstien mod faglig organisering. Firmaet betænker sig ikke på at gribe til trusler og fyringer, når nogle af deres ansatte prøver at bruge deres ret til at organisere sig. International opmærksomhed og en kampagne om krænkelserne af arbejdstagernes rettigheder i frugtplanter i Mellemamerika har foreløbig ikke hjulpet.

I februar måned kom turen til vagtpersonalet i melonfirmaerne i Honduras. I et land som Honduras - et af verdens mest voldelige - er der væbnede vagter alle vegne. Det er folk, som meget ofte er loyale over for ledelsen. Men arbejdet med at organisere plantagearbejderne overbeviste også vagtpersonalet om, at de burde melde sig i fagforening.

 Der blev oprettet en afdeling af fagforeningen STAS for sikkerhedspersonalet på plantagerne. Umiddelbart efter blev samtlige 65 sikkerhedsvagter afskediget.

Fyrede uden beskyttelse

Blandt de fyrede er den nyvalgte generalsekretær og kassereren fra fagforeningsafdelingen. Det skete med øjeblikkelig virkning, mens de endnu ikke var registreret i arbejdsministeriet og derfor endnu ikke omfattet af tillidsrepræsentantbeskyttelsen.

Ifølge fagforeningen har virksomheden nu planer om at hyre et vagtfirma til at tage sig af sikkerheden for at undgå faglig organisering. Der var ellers håb om at de nye ejere, det japanske Sumitomo, ville ændre anti-fagforeningspolitikken i koncernen. En talsmand for de nye ejere havde ved overtagelsen sagt, at “hvis der er ting vi bør ændre, vil vi ændre dem”. Indtil nu er der bare ikke udsigt til nogen ændring.

Du kan give Fyffes besked om at respektere arbejdstagernes rettigheder her.