OBS: Du er nu offline

Tesla  Ekspert: Elon Musk er ude på en farlig mission

Arbejdere har en grundlæggende ret til at organisere sig og forhandle overenskomster. Men den nye tids tech-giganter udgør en ny og større udfordring for fagbevægelsen, mener arbejdsmarkedsekspert Henning Jørgensen.

Det er helt umuligt for Elon Musk at sige, at arbejdere ikke har ret til at forhandle kollektive aftaler. Han er ude på en farlig mission, hvis han tror, han kan bestemme det, siger Henning Jørgensen, professor emeritus og forskningsleder. (
			Gonzalo Fuentes/Reuters/Ritzau Scanpix	)
Det er helt umuligt for Elon Musk at sige, at arbejdere ikke har ret til at forhandle kollektive aftaler. Han er ude på en farlig mission, hvis han tror, han kan bestemme det, siger Henning Jørgensen, professor emeritus og forskningsleder. ( Gonzalo Fuentes/Reuters/Ritzau Scanpix )

Med fagforeningsfjendske giganter som Tesla og selskabets ejer Elon Musk, står arbejdere og fagforeninger over for en ny og stærkere modstander i kampen for at få de rettigheder, de har krav på.

Det mener Henning Jørgensen, professor emeritus og forskningsleder på UCN i Aalborg.

- Problemstillingen er på sin vis gammel. Det er det samme som i 1870’erne til 1890erne. Jernbaronerne – arbejdsgiverne i jernindustrien – ønskede dengang at slippe for fagforeninger og faglig organisering. De ville faktisk forbyde dem. I dag ser vi nøjagtig den samme udvikling, siger Henning Jørgensen.

Stærkere end mange stater

Teslas ejer, Elon Musk har flere gange talt imod idéen om fagforeninger og har ikke indgået overenskomster for nogen af Teslas 127.000 ansatte på verdensplan.

- Virksomheder som Tesla og Amazon forsøger at udradere fagforeninger og overenskomster. Det kan heldigvis ikke lade sig gøre, men vi har at gøre med mastodonter med monopolstatus og stærke forgreninger i politiske system. 

- Det er virksomheder, der er stærkere end mange stater. De er ikke vant til at rette ind efter nogen – slet ikke efter arbejderne. Derfor står arbejderne over for en mægtigere modstander end de har gjort før, mener Henning Jørgensen, der er tidligere leder af arbejdsmarkedsinstituttet ETUI i Bruxelles.

FN: Arbejdere har ret til at forhandle

I modsætning til i 1800-tallet har arbejderne i dag en universel ret til faglig organisering og kollektive forhandlinger.  Det handler ikke kun om det nordiske arbejdsmarked. FN og ILO slår fast, at arbejdere har en ret til at forhandle kollektivt, og at det er arbejdsgivernes ansvar, at det sker. De må samtidig ikke stå i vejen for det. Det står blandt anset i ILO’s treparts-deklaration for multinationale selskaber og FN’s vejledende principper for multinationale selskaber.

- Der er altså ingen tvivl om, at man som arbejder har ret til kollektiv forhandling. Problemet er, hvordan man håndhæver det og hvilke instrumenter, der er for at gennemtvinge rettighederne, siger Henning Jørgensen.

- I Danmark er det først og fremmest arbejdsmarkedets parter selv, der tager slagsmålet, men retten til at organisere sig og forhandle overenskomster er globalt. Det er helt umuligt for Musk at sige, at arbejdere ikke har ret til at forhandle kollektive aftaler. Han er ude på en farlig mission, hvis han tror, han kan bestemme det, siger Henning Jørgensen.