OBS: Du er nu offline

Fyffes mødt af protester under milliard-salg

Forholdene hos banan-gigant er “globaliseringens uacceptable ansigt” lyder det fra britisk og international fagbevægelse, der starter kampagne for rettigheder til plantagearbejdere.

- Vi fik aldrig mindstelønnen eller sociale goder. Firmaet betalte heller ikke for overarbejde eller ferie, siger Maria del Carmen Erazo om arbejdet for Fyffes. 
- Vi fik aldrig mindstelønnen eller sociale goder. Firmaet betalte heller ikke for overarbejde eller ferie, siger Maria del Carmen Erazo om arbejdet for Fyffes. 

Den irske frugt-koncern Fyffes accepterede den 16. januar milliardsalg til det japanske konglomerat Sumitomo på sin generalforsamling.

5,6 milliarder kroner betaler Sumitomo for Fyffes, der herhjemme ikke mindst kendes for bananer i danske supermarkedskæder. Salget forgylder bestyrelsesformand David McCann og hans familie med omkring 645 millioner kroner.

Arbejdere opfordrer til boykot

Generalforsamlingen blev mødt af protester mod Fyffes’ behandling af landarbejdere i Honduras og Costa Rica, hvor selskabet anklages for en lang række tilfælde af undertrykkelse, diskrimination og underbetaling.

På bananplantager i Costa Rica og melonplantager i Honduras beskyldes Fyffes blandt andet for årelang krænkelse af arbejdernes ret til at organisere sig i fagforeninger. (link)

Forholdene har senest fået 2700 arbejdere på selskabets melonplantager i Choluteca, Honduras, til at opfordre til en boykot af Fyffes.

Afviser anklager

Demonstranterne kom blandt andet fra irsk LO, det britiske forbund GMB, det international landarbejderforund IUF og organisationen Banana Link. De krævede, at Fyffes respekterer landarbejdernes rettigheder i Mellemamerika.

Fyffes kaldte i en udtalelse protesten for “opportunistisk” og henviste til, at det britiske etiske handelsinitiativ, ETI, i øjeblikket undersøger anklagerne.

- Det er så skuffende, at Fyffes vedholdende nægter at acceptere deres ansvar for at tilbyde værdigt arbejde med en løn, man kan leve af og et sikkert miljø. Fyffes er virkelig globaliseringens uacceptable ansigt, sagde Bert Schouwenburg, international sekretær i GMB.

En af de fyrede arbejdere, er den 47-årige Maria del Carmen Erazo, der arbejdede 10 år hos Fyffes-firmaet Suragroh i Honduras, og blev fyret, da hun meldte sig ind i en fagforening. 

- Vi fik aldrig mindstelønnen eller sociale goder. Firmaet betalte heller ikke  for overarbejde eller ferie, siger Maria del Carmen Erazo til IUF. 

Nye ejere vil se på sagen

Bestyrelsesformand David McCann ønskede ikke at kommentere kravene og svarede kortfattet, at han havde et andet perspektiv på sagen end demonstranterne. De nye ejere lovede til gengæld at undersøge forholdene:

- I plantagevirksomhed vil der være disse temaer. Men vi må se nærmere på kravene og sikre os, at vi gør det rigtige. Hvis der er brug for forandringer, vil det ske, sagde Ted Eguchi, Senior Vice President i Sumitomos fødevaregruppe.

Kampagnen for rettigheder på Fyffes plantager fortsætter de kommende måneder. I Danmark kan Fyffes’ frugt blandt andet købes i Dansk Supermarkeds butikker.

Trods salget til Sumitomo vil Fyffes fortsat have hovedsæde i Dublin.