OBS: Du er nu offline

Mozambique  Når regnen svigter og priserne stiger

Landarbejderne i Mozambique mærker, at den økonomiske krise bliver forværret af manglende regn. Vand til boligkvarterer og plantager bliver rationeret, men optimismen er ikke tørret ud.

Manglen på regn truer med at forværre en i forvejen svær situation for befolkningen i Mozambique. Landet er ramt af tørke, forårsaget af vejrfænomenet El Niño, som har gjort høsten minimal i de seneste to år i næsten hele det sydlige Afrika. Desuden er opdæmmet vand fra floderne, som skulle forsyne over to millioner mennesker med vand i hovedstaden Maputo og omegn, ved at være brugt.

André Mandlate, generalsekretæren for landbrugsforbundet SINTAF, som 3F samarbejder med, fortæller, at tørken og den økonomiske krise har medført, at flere landbrug kun udnytter 10 % af deres kapacitet:

- Det har store konsekvenser for landarbejderne, hvor antallet af fastansatte bliver færre og færre. De løst ansatte har dårligere vilkår. For eksempel har de ikke råd til at blive hjemme når de er syge, for så får de ingen løn, siger André Mandlate.

Donorer trak stikket

I forvejen er landarbejderne ramt af den økonomisk ustabile situation i Mozambique.

Mange store donorer – heriblandt EU, Valutafonden (IMF) og Verdensbanken – har siden sidste år tilbageholdt deres direkte støtte til Mozambique. Det skete som et svar på milliardlån, som den mozambiquiske regering havde optaget uden parlamentets og donorernes viden.

Regeringen indrømmer nu selv, at den samlede statsgæld er på 130 % af BNP, og at man ikke forventer at kunne betale noget tilbage før 2021 – hvor man håber på de første afkast på naturgasudvinding. Krisen har medvirket til stigende fødevarepriser, da Mozambique importerer mange fødevarer, og landets valuta er blevet væsentlig mindre værd, sammenlignet med nabolandenes. 

Manglen på vand går ud over produktionen

Landarbejder Jeremias Machava er en positiv mand. Til trods for, at han i maj sidste år kunne fortælle,  hvordan lønningerne ikke kom til tiden, og hvordan prisen allerede dengang var begyndt at stige på basale fødevarer, bevarer han sin optimisme. 3F besøgte ham igen for at høre, hvordan det er gået siden sidst.

- Forholdet med arbejdsgiverne er godt. Siden maj har der ikke været problemer med lønninger, og alle har det nødvendige arbejdstøj, fortæller Jeremias.

Han er en af de få fastansatte arbejdere på appelsin- og bananplantagen CITRUM. På grund af de seneste års mangel på regn har udbyttet på plantagen været lavere end normalt. Derfor har der også været behov for færre ansatte, der på denne tid af året kun arbejder med bananer, inden appelsinsæsonen kræver arbejdernes opmærksomhed fra omkring april måned.

Jeremias medgiver at det ikke ser så lovende ud:

- Floden er nærmest tom og bananerne bliver ikke gode uden vand. Manglen på vand er et stort problem for produktionen, forklarer han 

Drikkevand bliver rationeret

Vandstanden er så lav, at det offentlige vandselskab ikke længere kan levere tilstrækkeligt vand, og derfor er man begyndt at rationere vand til indbyggere og forbudt blandt andre bananplantager at benytte vand til produktionen. I Maputo, Matola og Boane får indbyggerne i de forskellige kvarterer vand på forskellige ugedage og skal fortrinsvis bruge vandet som drikkevand.

Jeremias Machava mærker også den økonomiske krise i dagligdagen. Helt konkret har det medført store prisstigninger på dagligvarer som jordnødder, sukker og ris. Sidste år købte Jeremias 50 kilo ris til at supplere deres egen madproduktion, mens han til det kommende år kun har råd til 25 kilo.

Egenproduktion sikrer mad på bordet

- Men vi klarer den. Heldigvis ligger min egen mark i et område, hvor der er kommet tilstrækkeligt med regn, så jeg kan stadig vande på marken. Der er dog flere ting, vi må undvære fremover:  Smør er blevet for dyrt, ligesom fisk er steget for meget i pris – omkring 30 %, fortæller han.  

De bor 13 mennesker i Jeremias husholdning, så der skal meget mad til -  og kun to har et arbejde. Derfor er deres primære kilde til fødevarer også produktionen på deres egen mark. Lønnen fra arbejdet er et nødvendigt supplement, men de hjemmeproducerede majskolber udgør grundkernen i familiens daglige kost.

Paradoksalt nok er der blot 250 kilometer nord for Jeremias’ hus advaret om forhøjede vandstande i blandt andet Limpopofloden, hvilket kan føre til ødelæggende oversvømmelser. Men i den sydlige del af landet udtrykker myndighederne bekymring for, om vandreserverne til området kan være fuldstændigt udtømte i september, hvis regnen fortsat er så mangelfuld, som det hidtil har været tilfældet.

De kommende uger vil vise, om regnen vil bringe de nødvendige vandreserver til området, så bananproduktionen bliver bedre og de to mio. mennesker bliver sikret drikkevand til det kommende år. Alternativt står den mozambiquiske befolkning i syd overfor en ganske alvorlig udfordring uden vand.