OBS: Du er nu offline

Dø med værktøjet i hånden?

PENSIONSALDER: Politikerne lægger igen op til, at vi skal blive længere på arbejdsmarkedet for at finansiere topskattelettelser.

Af: Reidar Kogstad, gruppeformand i 3F Aalborg

Lars Løkke og regeringens argumentationer er, at vi gennemsnitligt lever længere.

Forslagene i Lars Løkkes 2025-plan ignorerer fuldstændigt, at der er stor forskel på, hvor lang tid vi hver især har været på arbejdsmarkedet. Dem med de lange uddannelser, de indtræder typisk på arbejdsmarkedet når de er mellem 25 og 30 år. Modsat de ufaglærte og faglærte bygningsarbejdere vi står på arbejdspladserne fra vi er 16 år.

Samtidigt, så har vi der er faglærte eller er ufaglærte de jobs med den største nedslidning. Det er bare hårdere for kroppen at slæbe mursten, arbejde i støv og skidt og binde jern, end det er at sidde på et kontor.

Skattelettelserne vil give dem der allerede er bedst stillet mulighed for at spare op til selvpensionering inde pensionsalderen.

Bygge-og anlægsarbejderne opfordres til at arbejde endnu mere på arbejdspladser, hvor der ikke længere er en reel kontrol med arbejdsmiljøet, efter seneste besparelser på Arbejdstilsynet.

Det korte af det lange er, at vi 3F'ere arbejder længere end dem der læser, og med et arbejde der slider mere på kroppen.

Vi har en kortere gennemsnitslevealder, men har samtidig flere år på arbejdsmarkedet. Og altså nu udsigt til endnu flere år.

Er det regeringens ambition, at vi skal dø med værktøjet i hånden?.

Bragt i Norjyske, 6. september 2016