OBS: Du er nu offline

3F i Central- og Østeuropa

3F’s arbejde i Central- og Østeuropa fokuserer på kapacitetsopbygning, faglig erfaringsudveksling og opbygning af kontakter med relevante forbund i EU’s nabolande.

Samarbejdet med de faglige organisationer består i at styrke fagbevægelsen i Belarus og de baltiske lande hovedsagligt Letland, Litauen, Albanien, Makedonien og Serbien. Der arbejdes også tværgående i resten af Europa, men der er endnu ikke udviklet et reelt program.

Estland, Letland og Litauen

Indsatsen i Østersøområdet har været med fokus på samarbejdet med fagforeninger i Østeuropa, fordi landende har direkte indflydelse på udviklingen i Danmark i form a investeret dansk kapital og migranter som søger lykken på det danske arbejdsmarked. Der er blevet spået lovende økonomisk fremgang for østersølandende af EU, og derfor er det vigtigt at forholdene på arbejdsmarkedet følger trop.

Vi samarbejder med industriarbejderforbundene i Letland og Litauen om uddannelse af tillidsfolk.

3F samarbejder med den uafhængige fagbevægelse i Hviderusland, som arbejder for, at Hviderusland efterlever de internationale konventioner og kæmper for arbejderes rettigheder til at organisere sig. 

I Ukraine har 3F primært samarbejdet med de faglige organisationer om omstilling efter de mange år med planøkonomi og topstyring af organisationerne. Aktuelt er fagbevægelsens indsats under pres på grund af de voldsomme omvæltninger samt krigen i Østukraine. 3F samarbejder i 2015 til 2017 med landsorganisationen FPU om at styrke de decentrale led i organisationen.