OBS: Du er nu offline

Alle er jo eksperter i deres eget liv

Alt for mange mennesker har et lavt demokratisk selvværd, mener Lisbeth Zornig Andersen fra Stemmer på Kanten.
Lisbeth Zorning_HIGH lille

– Hvor er håndværkerne? Hvor er de ufaglærte? I dag består Folketinget mest af akademikere eller folk med en længere uddannelse. Det går i den forkerte retning, og vi skal gøre noget radikalt, for vores politikere bør repræsentere befolkningen. Flere stemmer skal høres og deltage i debatterne, men alt for mange er i dag bange for at falde igennem, hvis de blander sig i politik. De tror ikke, de kan bidrage med noget. Det kan de, siger Lisbeth Zornig Andersen.

Op til valget til kommuner og regioner i 2013 satte hun sig med kampagnen Stemmer på Kanten for at få socialt udsatte, defineret som kontanthjælpsmodtagere, til stemmeboksene. Det kom de. Endda i sådan en grad, at stemmedeltagelsen blandt for eksempel hjemløse, narkomaner eller mennesker med sygdom og angst steg med næsten 10 procent. Stemmer på Kanten holdt over 300 arrangementer over hele landet, hvor politikerne, ofte for første gang, mødtes med mennesker, der normalt mest figurerer i statistikkerne.

Stemmebussen

- Tag ikke fejl; også udsatte mennesker følger med i nyhederne. Men ofte har de liv, der er præget af sociale og psykiske problemer. For stofmisbrugeren er det jagten på det næste fix, der tæller, mens den angstplagede ikke kan overskue at sætte sine ben i stemmelokalet med en masse andre mennesker. Den enlige mor med fire børn på Vestlolland bruger heller ikke 50 kroner på at tage bussen ind til Nykøbing og stemme.

– Så må stemmebussen komme til dem. Eller vi skal kunne stemme hjemme ved computeren, mener Lisbeth Zornig Andersen, der sammen med de øvrige frivillige i Stemmer på Kanten sagde til de socialt udsatte: “Hvis du vil forandring, må du bruge din stemme”.

Det gjorde de. Og dermed blev 30 års nedadgående tendens brudt, når det gælder stemmedeltagelsen.

– Stemmer på Kanten viser, at hvis man taler med – og ikke til – vælgerne om emner, der betyder noget for dem, så melder folk sig ind i demokratiet. Alt for mange har et lavt demokratisk selvværd. Men alle er jo eksperter i deres eget liv – og har noget på hjerte.