OBS: Du er nu offline

Hvornår rykker Arbejdstilsynet ud?

Et lille opråb fra en arbejdsmiljøkonsulent. Hvor slemt skal det stå til før arbejdstilsynet rykker ud?
Frokost_i_rodet_2400x1330

Af Jacob Benneth Sørensen, Arbejdsmiljøkonsulent i 3F Byggegruppen

Jeg ankom til en byggeplads i Randers d. 28 juni. for at tjekke arbejdsmiljøet, og det første, der sprang mig i øjnene, var rodet. Pladsen så forfærdelig ud, og der var især meget rodet på stilladset. Der lå bunker af affald overalt, og det udgjorde en snublefare af de helt store. Der var også meget støvet, især i opgangene.Sammensat billed 2

Der er karnapper på bygningen, så der er en del indhak i stilladset hvor de selv har tømret nogle platforme på 4-5 kvadratmeter sammen, der i den ene side kun er holdt oppe af et par ustabile pinde (se foto til højre nedenfor) Det er fuldstændig ulovligt.

Overfor i en eksisterende bygning der er en del af pladsen, gik der nedrivere og brækkede ned. Bygningen er fra de årgange hvor man brugte meget asbest, men jeg så ingen sluser, miljøvogne eller værnemidler på folkene. Der stod bigbags med PCBtape på, men altså ingen tegn på forsegling eller korrekte værnemidler.

Jeg spurgte en ung og usikker, men meget venlig lærling, om der var en byggeledelse til stede. Det vidste han ikke. Så spurgte jeg en ung svend der fortalte mig, at mester sad i teleskoplæsseren og kørte vinduer – men det var nok bedst jeg ventede lidt, for han kunne godt blive ret hidsig, når han kørte teleskoplæsser.

Jeg ventede, til han var færdig og spurgte høfligt ind til rodet. Han var tvær, vranten og uvillig, men jeg fik ham da til at love at rydde op. Jeg spurgte også om der forelå en miljørapport på den eksisterende bygning, som der skal inden opstart, men jeg kunne ikke rigtig få svar på det.Sammensat billede

Jeg ventede nogle dage før jeg besøgte pladsen igen. Intet havde ændret sig, og da det efterhånden var tydeligt at mesteren ikke havde tænkt sig at medvirke til at løse problemerne, besluttede jeg at det var nødvendigt at anmelde pladsen til Arbejdstilsynet.

Jeg fik at vide af en fra den lokale 3Fafdeling, at han faktisk allerede havde anmeldt pladsen for mistanke om asbest, så jeg lavede endnu en anmeldelse på resten af forholdene – nu var pladsen altså anmeldt hele to gange.

For en uges tid siden søgte jeg så aktindsigt i min anmeldelse og fik at vide, at Arbejdstilsynet ikke endnu havde besøgt pladsen.

Nu har vi så for en sikkerheds skyld været deroppe igen og taget nogle støvprøver, som vi har indsendt til analyse for asbest, PCB og bly. Men det spørgsmål, man står tilbage med, er jo: Hvor slemt skal det egentlig stå til, før Arbejdstilsynet rykker ud? Det er godt nok skræmmende at de ikke har ressourcer til at besøge en plads der er så dårlig som den her.

Tager_proeve_2400x1330