OBS: Du er nu offline

Fagforening:  Ytringsfrihed under pres i Tyrkiet

Ny lov om fake news rammer også fagbevægelsen, der kæmper med fald i reallønnen og for rettigheder til flygtninge og tyrkere på landets tekstilfabrikker.

Tusinder af syrere arbejder i den tyrkiske tekstilindustri. Mange af dem uden arbejdstilladelse. (
	Arkivfoto)
Tusinder af syrere arbejder i den tyrkiske tekstilindustri. Mange af dem uden arbejdstilladelse. ( Arkivfoto)

Voldsomme prisstigninger et stort problem for Tyrkiets arbejdere – som det ses i mange andre lande. Men samtidig betyder ny lovgivning, at det er blevet sværere at føre en demokratisk debat om udviklingen.

Det fortæller Deniz Medet fra tekstilarbejderforbundet DISK Tekstil, der samarbejder med 3F.

- De fleste tyrkiske tøjarbejdere arbejder på mindstelønnen, og selv med to arbejdende ægtefæller, er det nu svært at have råd til at sætte børn i verden. Reallønnen falder i rekordtempo, men regeringen lukker ned for meget af diskussionen, siger Deniz Medet.

Det sker blandt andet gennem en ny lov mod fake news, som præsident Recep Tayyip Erdogans regering har indført. Selv om loven altså officielt er rettet mod falske historier, forbyder den i praksis at rette op på misinformation. Eksempelvis er de officielle tal for landets inflation kun halvt så høje, som den reelle inflation, vurderet af uafhængige eksperter.

- I perioder har de officielle tal for inflation ligget på 80%, mens de faktisk har været på 160%. Det betyder blandt andet, at reallønnen falder meget mere, end de officielle statistikker viser, forklarer Deniz Medet.

Loven er også et benspænd for fagbevægelsen.

- Der er tale om et angreb på ytringsfriheden, som kan risikere at ramme os, for vi er nødt til at fortælle, hvordan vores medlemmers vilkår reelt udvikler sig og være kritiske over for politiske tiltag, siger Deniz Medet.

Der er valg i Tyrkiet i 2023, og trods problemerne er Erdogan og hans parti, AKP, favoritter til at vinde valget.

Flere arbejder uden papirer

DISK Tekstil samarbejder med 3F om at forbedre syriske flygtninges vilkår på tekstil- og tøjfabrikker i Tyrkiet. Udfordringen er, at mange af dem arbejder illegalt: 

Mindst en million syrere arbejder uden arbejdstilladelse i Tyrkiet. De kan ikke selv registrere sig, men er afhængige af, at deres arbejdsgiver går til myndighederne – og arbejdsgiveren har ofte ikke nogen interesse i, at de ansatte får flere rettigheder. 

Samtidig arbejder flere og flere tyrkere også uformelt og uden rettigheder.

- Arbejdsgiverne sig til folk, at hvis syrere og afghanere kan arbejde uden papirer, hvorfor sig ikke dig? Det er meget billigere! Flygtningene arbejder både hos helt små lokale underleverandører og på store fabrikker, der leverer tøj til udenlandske brands. Et anseeligt antal afghanske flygtninge er kommet til Tyrkiet efter Talibans sejr i Afghanistan, og mange af dem arbejder på tøjfabrikker, fortæller Deniz Medet.

De tyrkiske tøjfabrikker har meget eksport og bliver blandt andet brugt som nødløsning for de multinationale tøjfirmaer, hvis det ikke kan lade sig gøre at få varer hjem fra Asien.

DISK Tekstil har kontakt med syriske flygtninge gennem dialog i lokalsamfundet og gennem flygtningenes egne netværk. De uformelt ansatte kan ikke blive organiseret i fagforeningen, men modtager hjælp og rådgivning til blandt andet arbejdsmiljø og lokale lønforhandlinger fra fagforening.

- Desværre er flere tyrkere blevet mere kritiske over for migranter, efterhånden som de økonomiske problemer er vokset – også blandt vores medlemmer. Vi er dog overbeviste om, at det er godt for de tyrkiske tekstilarbejdere, hvis der kommer bedre forhold for migranter i industrien, fortæller Deniz Medet.

 

Han forklarer, at fremgangen for fremmedfjendske partier er med til at svække den politiske opposition og gøre, at præsident Erdogan står til en sejr ved valget i 2023,