KORT NYT: Flere arbejdsløse unge i verden
Lav global vækst rammer de unge arbejdere hårdt. I Tyskland får ofre for pakistansk fabriksbrand mulighed for at sagsøge firma.
Unge har fået sværere ved at finde job. Og får de arbejde, er det ofte som midlertidigt eller løst ansatte. (Foto: Colourbox)
Globalt: Nu er 71 millioner unge arbejdsløse
Antallet af unge, der ikke kan få et arbejde, stiger på verdensplan. Det viser en ny rapport udgivet af FN's arbejdsmarkedsorgan, ILO.
Efter et par år med svag fremgang bliver der i år en halv million flere unge i jobkøen, hvor der i alt står 71 millioner under 24 år. Dermed er man tæt på en kedelig rekord sat i 2013, hvor 13,2 procent unge var arbejdsløse.
Det er den lave globale vækst og store usikkerhed i verdensøkonomien, der betyder manglende investeringer på arbejdsmarkedet. Det mærker de unge som de første. Tendensen fortsætter efter ILO's beregninger i 2017.
Arbejdsløshed er ikke de unges eneste bekymring på det globale arbejdsmarked. 156 millioner unge i u-lande og vækstøkonomier er nemlig fattige, selvom de har et arbejde - de er såkaldte working poor. Det svarer til 37 procent.
- Stigningen i arbejdsløsheden og antallet af unge, der er fattige, selvom de har job, er alarmerende. Det viser, at det bliver svært at nå det globale mål om at fjerne fattigdom i 2030, hvis ikke vi mangedobler indsatsen for bæredygtig vækst og værdige jobs, siger Deborah Greenfield, der leder ILO's researchafdeling. Læs mere her.
Tysk domstol: Ofre for fabriksbrand i Pakistan kan sagsøge firma
Selv om en katastrofe finder sted på en fabrik i Pakistan, kan ofrene godt sagsøge fabrikkens tyske kunder i Tyskland.
Det besluttede den regionale ret i Dortmund den 30. august i en sag, hvor fire ofre fra tøjfabrikken Ali Enterprises i Pakistan har lagt sag an mod selskabet KiK.
Firmaet var kunde på fabrikken, der brændte i september 2012, hvilket kostede 260 mennesker livet og sårede mindst 32.
Retten har nu accepteret søgsmålet inden for det tyske retssystem og tilkendt ofrene juridisk hjælp i sagen. Kendelsen er historisk, da det er første gang, en tysk domstol skal tage stilling til et tysk firmas mulige krænkelser af menneskerettighederne hos leverandører uden for landets grænser. Beslutningen hilses velkommen af det Europæiske Center for Forfatnings- og Menneskerettigheder, ECCHR:
- De mennesker, der lider under konsekvenserne af vores globale tekstilindustri kræver retfærdighed. Denne retssag markerer, at dem, der profiterer af et uretfærdigt system, også er juridisk ansvarlige, siger centrets leder, Wolfgang Kaleck.