Honduras
Landarbejdere organiserer sig i frugt-gigant
Efter flere års massiv undertrykkelse danner arbejdere i det multinationale selskab Fyffes nu en fagforening for at sætte en stopper for underbetaling og farligt arbejdsmiljø.
Arbejdere på Fyffes' melonplantager i Honduras har i årevis måtte kæmpe for at opnå rettigheder og mod skadelige arbejdsforhold. Nu opretter de en fagforening. Her ses fagforeningens formand, Hector Erazo, der udsættes for chikane og trusler på grund af sit faglige arbejde. (Foto: STAS)
Efter mange år uden rettigheder på melon-markerne i Honduras, danner arbejderne i firmaet Suragroh nu en fagforening. Selskabet ejes af det britisk-irske selskab Fyffes, der er en af verdens førende frugt-koncerner.
- Firmaet har længe underbetalt arbejderne og ladet dem arbejde 10–12 timer dagligt uden betaling for overarbejde. Suragroh har ikke sikret arbejderne gennem social- og sygesikringen eller andre sundhedsordninger, siger German Zepeda, formand for fagforbundet Festagro.
- Der arbejder 6.000 ansatte i selskabet under elendige forhold - de fleste af dem er kvinder. De kæmper for bedre forhold og højere løn. Disse rettigheder bliver ikke repekteret, og faglig organisering er den eneste vej frem, siger Tomás Membreno, formand for landarbejderforbundet STAS.
Den 28. januar anmeldte arbejdere i Suragroh den nye fagforening til myndighederne.
Skræmmer arbejderne
I flere år har firmaet aktivt modarbejdet etableringen af en fagforening. Derfor tages det seneste skridt med en vis spænding.
- En af de typiske måder at afskrække arbejderne fra at bruge deres foreningsfrihed, er at fyre afdelingsbestyrelsens medlemmer. Andre udbredte metoder i Honduras er sortlistning og dødstrusler mod de aktive og deres familie, forklarer Jesper Nielsen, international rådgiver i 3F.
Tomás Membreno håber, at den nye fagforening kan være med til at sikre rettigheder og større åbenhed på firmaets plantager.
- Suragroh tillader ikke, at Arbejdsministeriet eller andre af myndighedernes repræsentanter kommer ind på plantagerne. Derfor er firmaet blevet indklaget for at overtræde spillereglerne under frihandelsaftalen med USA og Canada, forklarer Tomás Membreno.
Ejer med etiske forpligtelser
Suragroh er landets største producent af meloner og eksporterer ikke mindst til det nordamerikanske marked.
Fyffes er blandt de stiftende medlemmer af det britiske etiske handelsinitiativ, ETI. Dermed har koncernen forpligtet sig til at respektere arbejdernes grundlæggende rettigheder, blandt andet retten til at danne fagforeninger og forhandle arbejdsvilkår.
I december 2015 blev det afdækket, at 14 arbejdere fra Suragroh var blevet forgiftet af pesticider på selskabets marker i området omkring Choluteca i det sydlige Honduras. De forgiftede arbejdere manglede nødvendige værnemidler.