OBS: Du er nu offline

Kort nyt: Støtte til Ecuador

3F’ere hjælper ofre i Ecuador i samarbejde med landerbejderforbundet Fenacle. Dom mod Mærsk i Indonesien og kritik af frugtgiganten Fyffes i Honduras
Landarbejderforbundet Fenacles formand Angel Rivero deler medicin og fødevarer ud til ofrene for jordskælvet i Ecuador. (Foto: Fenacle)
Landarbejderforbundet Fenacles formand Angel Rivero deler medicin og fødevarer ud til ofrene for jordskælvet i Ecuador. (Foto: Fenacle)

Over 600 mennesker blev dræbt, og 28.000 blev såret, da Ecuador blev ramt af et voldsomt jordskælv i april. Det fik 3F's personalefond, Solidaritet over Grænser, til at støtte landarbejderforbundet Fenacle med 39.000 kr.

Fagforbundet hjælper ofre med medicin og fødevarer i områder, hvor regeringshjælpen ikke når frem. Det er især fattige bønder og landarbejdere, der har fået glæde af forbundets støtte.

Fenacle er et forbund af landarbejdere og oprindelige folk og var en del af et udviklingsprojekt sammen med 3F og Danida fra 2002 til 2010. I den periode lykkedes det at forbedre forholdene for mange arbejdere på landets bananplantager betragteligt.

Honduras: Hård kritik af Fyffes i EU

Frugtkoncernen Fyffes svigter sit ansvar over for arbejdere på selskabets melonplantager i Honduras. Det mener Bert Schouwenburg, fagbevægelsens repræsentant i EU's sociale og økonomiske udvalg om frihandelsaftalen med Mellemamerika.

- 3.000 arbejdere er blevet truet med fyring, hvis de organiserede sig i en fagforening. Hele lokalsamfund er blevet blacklistet, og de ansatte er blevet snydt for mindstelønnen, siger Bert Schouwenburg.

Han deltog midt i juni i en delegation til Choluteca, Honduras sammen med blandt andre 3F, fagforbundet Festragro og bananarbejdernetværket Colsiba. De mødte arbejdere fra Fyffes plantager i området.

- I alle mine år med arbejde i Latinamerika er dette en af de værste sager, jeg har set, siger Schouwenburg. Han rejste sin kritik af Fyffes ved et EU-Mellemamerika-møde om frihandel ved samme lejlighed.

- Vores kammerater har brugt deres liv på at knokle for det transnationale selskab, Fyffes, men det har kun bragt dem forringelser. Vi sætter pris på den støtte, som fagforeninger fra udlandet yder i kampen for bedre forhold, sagde Tomas Membreño, formand for landarbejderforbundet STAS under besøget.

Frihandelsaftalen med Mellemamerika kan ikke bruges til at rette op på problemerne, vurderer Schouwenburg.

- Desværre får sagen ingen konsekvenser for Fyffes eller Honduras inden for rammen af EU-Mellemamerika-aftalen: Det såkaldte bæredygtighedsafsnit indeholder nemlig ikke nogen mekanismer til at håndhæve krænkelser af arbejderes rettigheder, siger Bert Schouwenburg.

3F fører i øjeblikket kampagne for at styrke faglige rettigheder og fagforeninger i Honduras, Guatemala og Colombia.

Indonesien: Mærsk skal genansætte fyrede havnearbejdere

Det Mærsk-ejede selskab Damco, skal betale 2,75 millioner kroner til 107 indonesiske fyrede havnearbejdere og genansætte dem med sygeforsikring. Det har en instans under arbejdsministeriet i Indonesien afgjort, ifølge researchcentret Danwatch.

Damco brød loven ved at hyre underleverandøren PT Tunas Baru Sejahtera i 2012. Selskabet var dengang ikke lovligt registreret. Arbejderne havde ingen kontrakt med underleverandøren og blev betalt under mindstelønnen.

A.P. Møller-Mærsk er medlem af FN Global Compact og forpligter sig dermed til at opføre sig etisk forsvarligt.

 - Vil man sidde med ved bordet sammen med Ban Ki Moon (FN's generalsekretær, red.), så skal man ikke selv bringe sig i konflikt med sine lønmodtagere, siger Karsten Kristensen, der er forhandlingssekretær i 3F's transportgruppe til Danwatch.