OBS: Du er nu offline

Sri Lanka  Arbejdsdeling og hjælpepakker sikrer arbejdere

Corona-krisen er en bombe under leveforholdene for ansatte i eksportindustrien. Fagbevægelsen har satset på trepartsaftaler efter dansk forbillede.

Fabriksarbejdere i Sri Lanka demonstrerer for ordenede forhold.
Fabriksarbejdere i Sri Lanka demonstrerer for ordenede forhold.

I Sri Lanka skal en særlig treparts-task force rådgive regeringen om at sikre løn og arbejde til industriarbejdere under corona-krisen.

3F’s partner, FTZ-GSEU er en del af denne task force, som i maj nåede frem til en aftale om en arbejdsdeling, der skal beskytte de ansatte mod fyring og sikre fysisk afstand. Hjemsendte får 50% af deres normale løn – dog min. 16.500 rupees (svarer til 566 kroner) .

- I betragtning af den vanskelige COVID-19 situation, er denne treparts-aftale et instrument til at sikre arbejdernes interesser, sagde Anton Marcus generalsekretær i FTZ-GSEU. 

6 ud af 10 kan miste jobbet

Corona-krisen har efterladt tusinder uden indkomst. 30.000 har allerede mistet deres job.

I alt forventes 60% af arbejdernei Sri Lankas eksportsektor at miste deres job som følge af corona-krisen.

Forbundet kæmper derfor for, at parlamentet vedtager en hjælpepakke for landets udsatte arbejdere:

  • støtte til arbejdsløse og ledige på efteruddannelse på min. 520 kroner om måneden.
  • en pension på samme niveau.
  • en social fond, som skal betales ved at droppe skattefritagelser og -fradrag for eksportinvesteringer. 

Dansk trepartsaftale gik verden rundt

Da den danske regering og arbejdsmarkedets i marts indgik en trepartsaftale, der skulle hjælpe med at beskytte arbejdspladser under krisen, fik det ikke kun betydning for danske arbejdere og virksomheder.

Trepartsaftalen tjente også som inspiration for fagforbund i fjerne dele af verden. For selv om der ikke er samme muligheder for støtte og lønkompensation i verdens fattigste lande, var den sociale dialog et nyttigt redskab.

I lande som Kenya, Tunesien, Myanmar og Filippinerne har fagbevægelsen brugt erfaringerne fra Danmark i dialog med arbejdsgivere og regering, ligesom der er indgået trepartsaftaler i Sri Lanka under corona-krisen.