OBS: Du er nu offline

Accord'en:  Inspektører kan blive tvunget til at forlade Bangladesh

Fem års forbedringer af sikkerheden på tøjfabrikkerne i Bangladesh kan være truet. Inspektører fra den internationale aftale Accord’en har fået besked på at forlade landet på mandag.

Det internationale samarbejde, der har kontrolleret sikkerheden på tøjfabrikkerne siden 2013 - kendt som Accord’en - har fået påbud af Højesteret på at forlade landet senest mandag 17. december. 

De internationale inspektører har de seneste fem år kontrolleret omkring 1.800 fabrikker og fundet over 100.000 sikkerhedsproblemer, hvoraf 89% er blevet løst, oplyser det globale fagforbund IndustriALL. Over to millioner arbejdere har fået undervisning i arbejdsmiljø. 

Sikkerhedsarbejdet blev sat i system efter et fabriks-kollaps på virksomheden Rana Plaza, der kostede 1.134 arbejdere livet. Det har hele tiden været planen, at Bangladesh’ egne myndigheder skal overtage arbejdet, men organisationer og virksomheder er bekymrede over, at det sker nu.

Der er intet alternativ

Datoen er blevet udsat - først fra 1. december til 6. december - og siden til 17. december. 

- Lige nu er der intet alternativ til Accord’en. De nationale myndigheder, der skal tage over, er slet ikke fuldt bemandede, siger Sheheli Afroz, faglig sekretær i fagforbundet UFGW.

Hun hæfter sig ved, at Accord’en udmærker sig ved at være et bindende samarbejde mellem blandt andre internationale tøjfirmaer og fagforeninger. Selskaber som H&M, Bestseller og Zara er en del af samarbejdet.

Otte danske firmaer er med

Otte danske firmaer: BESTSELLER, COOP, Salling Group, FIPO, DK Company, ID Identity, PWT Brands og Kromtexer er med i aftalen og risikerer, at den ydelse, de betaler for, bliver væsentligt forringet.

Aftalen med regeringen i Bangladesh udløb officielt 30. november. Et tilsyn oprettet af regeringen i samarbejde med arbejdsgiverorganisationerne på området er oprettet til at overtage sikkerhedskontrollen. 

- Vi har ansat 130 inspektører og er bestemt i stand til at overvåge fremskridtene for fabriksbygningerne. Vi vil ikke forlænge de internationale aftaler, sagde landets arbejdsminister tidligere i år ifølge The Daily Star.

Det er ikke ansvarligt, vurderer IndustriALL, der dog understreger, at man vil forsøge at fortsætte arbejdet, selvom kontoret bliver lukket.

- Hvis Accord’en bliver forhindret i at være til stede i Bangladesh, vil vi fortsætte arbejdet fra Amsterdam. De bindende aftaler med næsten 200 modefirmaer og forhandlere gælder stadig, siger Jenny Holdcroft, næstformand i IndustriALL.

Europa-Parlamentet har opfordret regeringen i Bangladesh til at forlænge Accord’ens tilladelse til at operere i landet og slå ned på forfølgelse af fagligt aktive.