OBS: Du er nu offline

- Sri Lankas arbejdere har brug for solidaritet

Kamp for højere mindsteløn og rettigheder har styrket den faglige organisering, men der er stadig lang vej, fortæller Anton Marcus, formand for industri- og serviceforbundet FTZ-GSEU.
Arbejderne i Sri Lanka kæmper for bedre vilkår trods massiv undertrykkelse, fortæller Anton Marcus, formand for FTZ-GSEU. (Foto: Søren Zeuth)
Arbejderne i Sri Lanka kæmper for bedre vilkår trods massiv undertrykkelse, fortæller Anton Marcus, formand for FTZ-GSEU. (Foto: Søren Zeuth)
Af 
 

Finansloven sætter i 2016 en stopper for 3F's udviklingsprogram i Sri Lanka. Men den faglige kamp for rettigheder og den internationale solidaritet fortsætter.

- Den vigtigste kamp i disse år er for retten til at organisere sig og forhandle kollektivt. Den ret bliver underløbet dagligt på landets arbejdspladser, fortæller Anton Marcus, formand for industri- og serviceforbundet FTZ-GSEU.

Angrebet på faglige rettigheder foregår på flere niveauer, forklarer han. Det mest åbenlyse er trusler, fyringer og vold mod tillidsfolk og medlemmer af fagforeninger.

Trusler og overfald

- Vi ser mange tilfælde af trusler, senest mod en ung kvinde, der er faglig leder i frihandels-zonen Katunayake uden for Colombo. Hun fik for nylig at vide, at hun vil blive slået ihjel, hvis ikke hun forlader fagforeningen. Den slags sker regelmæssigt, siger Anton Marcus. Det bekræfter en af tillidsfolkene fra frihandelszonen.

- Vi har oplevet en serie af overfald, siden vi dannede en fagforening i oktober 2013, fortæller Ranjith Wijekoon, generalsekretær i fagforeningen på tøjfabrikken ATG Ceylon, der ligger i Katunayake.

- Vores formand blev overfaldet af bøller og tævet med jernstænger. Samme aften blev jeg forfulgt af 3-4 mænd, der også var bevæbnet med jernrør, men jeg slap heldigvis væk i tide. Min kone, der bor hjemme i vores landsby, har tryglet mig om at komme hjem, fordi det er farligt at være aktiv på fabrikken,  men jeg har besluttet mig for at forsvare fagforeningen, siger Ranjith Wijekoon.

Kort efter episoderne satte ATG Ceylons ledelse plakater på fabrikken op med teksten: "Vær ikke en tåbe, beskyt dit job. Lyt ikke til fagforeningens falske råd."

Aktive erstattes med vikarer

En anden udbredt metode fra arbejdsgivernes side er, at fyre de fastansatte medlemmer af fagforeninger og erstatte dem med vikarer, der har færre rettigheder. Det skete blandt andet for arbejdere på gummifabrikken Ansell, hvor 300 strejkende arbejdere blev fyret.

- I dag er 22 procent af alle fabriksarbejderne vikarer, og det er et strategisk våben for at omgå faglige rettigheder og fjerne en række sociale goder, fortæller Anton Marcus.

Der foregår også en politisk og juridisk kamp for retten til faglig organisering i Parlamentet og Højesteret. Landets forfatning sikrer den basale rettighed, ligesom Sri Lanka har underskrevet ILO's vigtigste konventioner på området. Men reelt er der en række benspænd.

- Selv om en ny lov slår fast, at virksomhederne ikke må hindre de ansatte i at danne en fagforening, eksisterer retten ikke på fleste virksomheder. Arbejdsgivere og myndigheder nægter ofte at anerkende fagforeningerne. Et af argumenterne er, at mindst 40 % af arbejderne skal bakke op om fagforeningen - ikke blot på den enkelte fabrik, men på alle virksomhedens fabrikker. Det er en næsten umulig opgave, siger Anton Marcus.

Kampagne for højere løn

FTZ-GSEU har sammen med en række andre fagforbund kæmpet for  at hæve mindstelønnen for Sri Lankas privatansatte. Efter længere tids kamp blev den hævet med 2.500 rupees til i alt 10.000 rupees (460 kr., red) om måneden, selv om der stadig er konflikter om, hvem, der skal have glæde af lønstigningen.

Under kampagnen benyttede arbejderne i frihandels-zonerne sig af en række alternative metoder, blandt andet sociale medier, punktstrejker, underskriftindsamlinger og sms'er til statsministeren. Samtidig fremsatte FTZ-GSEU sit eget lovforslag, der blev taget op i Parlamentet.

- Indsatsen i kampagnen for højere løn skabte et stort engagement og betød, at flere tøjarbejdere organiserede sig fagligt, fortæller Anton Marcus.

En af de aktive var tekstilarbejderen Asha Iyoni. Hun er 30 år og arbejder på fabrikken Star2.

- Det bliver hele tiden dyrere at leve, så vi gik med i kampagnen for højere løn. En dag nedlagde vi arbejdet og tog til Colombo for at demonstrere.  I alt var vi 3.000. Jeg sendte også en sms til statsministeren ligesom 20.000 andre arbejdere. Men jeg fik nu ikke noget svar. Han slukkede bare sin telefon, siger Asha Iyoni med et grin.

Fabrikken en del af Star Group, som ejer en serie tøjfabrikker. FTZ-GSEU forsøger i øjeblikket at aftale overenskomst for hele gruppen. Der er i dag kun overenskomst på en enkelt af Sri Lankas 350 tøjfabrikker.

Vi er aktivister, men skal opbygge vores organisation

Anton Marcus understreger vigtigheden af international solidaritet.

- Uden støtte fra 3F kunne vi ikke have gennemført kampagnen for højere løn. Men 3F's bistand adskiller sig fra anden form for solidaritet, fordi den først og fremmest opbygger vores kapacitet, siger forbundsformanden.

- Vi er aktivister og har ofte travlt med kampagner. Men hvis ikke vi bruger ressourcer på at styrke organisationen og medlemmerne, udvikler vi os ikke. siger Anton Marcus.

3F har støtter og rådgiver FTZ-GSEU med fokus på blandt andet arbejdsmiljø, rettigheder og forhandlingsteknik.