OBS: Du er nu offline

Global kollega  Vi kunne ikke få armene ned

Det lange seje træk giver pote, fortæller Bo Hansen fra 3F Søhøjlandet om samarbejdet med tillidsfolk fra industrien i Makedonien.

Det lange seje træk giver pote, fortæller Bo Hansen fra 3F Søhøjlandet om samarbejdet med tillidsfolk fra industrien i Makedonien.

Glæden stråler ud af Bo Hansen, når han fortæller om sine kammerater i Makedonien.

Det er tillidsfolk, han har lært at kende gennem projektet Global Kollega.

Her samarbejder Bo Hansen, der er faglig sekretær i 3F Søhøjlandet, med aktive i det makedonske industriforbund, SIER.

- Jeg kommer fra en arbejderfamilie, hvor jeg er opdraget med, at man er forpligtet til at støtte sine kammerater. Det gjorde, at jeg blev involveret i arbejdet i 2011. Nu kan vi virkelig se, at det giver resultater, siger Bo Hansen.

Han deltog på 3F’s internationale solidaritetskonference på kursuscentret Langsøhus i september, hvor han fortalte om projektet, som er startet af 3F Bjerringbro og Omegn og 3F Søhøjlandet

Halede stærk aftale i land

Mødet med SIER’s tillidsfolk var også et møde mellem forskellige kulturer.

- Vi har især diskuteret organisering og lønforhandlinger. Deres måde er vidt forskellig fra vores. Undervejs lavede vi et rollespil med dem – det fik virkelig folk op af stolene, griner Bo Hansen.

- Der var en tillidsmand, der pustede sig op og råbte og skreg, for sådan plejede han at gøre. Han blev noget overrasket, da modparten i rollespillet bare forlod bordet … 

- Men samarbejdet har skabt resultater – selv efter vores målestok: En tillidsrepræsentant meldte tilbage, at hun havde forhandlet en aftale, der skabte betydelig bedre lønvilkår for 1.000 ansatte i mediebranchen – ved at bruge vores metode, siger en stolt Bo Hansen.

Vi kom i øjenhøjde

- Det er jo et supergodt resultat af vores frivillige arbejde, og så bliver man tre meter højere. Vi kunne ikke få armene ned over at gøre en forskel, forklarer Bo Hansen, der selv tidligere har været fællestillidsmand på virksomheden Dynaudio

Han lægger vægt på, at samarbejdet foregår i øjenhøjde og ikke mindst det vitale i, at Bojka Pavlovic, der er medlem af 3F Bjerringbro og Omegn, fungerer som tolk ved møderne.

Bo fortæller, at de aktive 3F’ere skal følge op på en vedtaget handlingsplan sammen med seks tillidsfolk, der sidder i projektets kontaktudvalg i Makedonien.

- Vi er i løbende dialog med dem alle sammen, ligesom vi holder kontakt med SIER’s formand Igor Gerasov, siger Bo Hansen.

- Nøgleordet er “tillid” – ellers kan samarbejdet ikke bruges til en skid

Da SIER for nylig skulle vælge ny formand, bad en af kandidaterne os om en tillidserklæring. Vi sagde nej – men sikke en tillid at vise os – det giver selvtillid til at gå det næste skridt, siger Bo Hansen.

Det er nu, vi kan se resultaterne

Samarbejdet Global Kollega begyndte i 2005, og indsatsen betales af de to 3F-afdelinger. En række aktive fra de to afdelinger har engageret sig i arbejdet.

- Vi får meget energi ud af arbejdet, men det har også været op ad bakke i perioder. Da jeg startede, kørte det hele mere på formandsniveau i Makedonien, men nu er vi kommet ned i materien. Det begyndte at rulle, da vi kom tæt på tillidsfolkene. Vi er også blevet personlige kammerater og er blevet inviteret ned og besøge dem privat med kærester, siger Bo Hansen. 

Han mener, det er en stor fordel, at samarbejdet har kørt i så lang tid.

- Det sker, at folk spørger, skal I ikke snart arbejde med noget andet?

Men nej, det er nu, vi har opbygget et tillidsforhold, og nu, vi kan begynde at måle på resultaterne. Så gælder det om at holde fast, siger Bo Hansen.