OBS: Du er nu offline

Interview  - Bangladesh kan blive et forbillede

Der er stadig store problemer i tøjindustrien i Bangladesh, men den sociale dialog har forandret meget og kan blive rollemodel for andre lande, siger Danmarks ambassadør i Bangladesh, Hanne Fugl Eskjær.
Ambassadør Hanne Fugl Eskjær og Arne Grevsen fra 3F's daglige ledelse åbner 3F's regionale kontor i Dhaka, Bangladesh.
Ambassadør Hanne Fugl Eskjær og Arne Grevsen fra 3F's daglige ledelse åbner 3F's regionale kontor i Dhaka, Bangladesh.
Af 
 

På tærsklen til to års-dagen for katastrofen på Rana Plaza, er tøjindustrien i Bangladesh inde i en positiv udvikling med bedre sikkerhed og arbejdsforhold. Det vurderer den danske ambassadør i landet, Hanne Fugl Eskjær

- Jeg tror på, at udviklinge efter Rana Plaza bliver en game changer. Bangladesh er i gang med en grundlæggende forandring af en helt afgørende branche. Der er ikke nogen vej tilbage, mener Hanne Fugl Eskjær.

Kollapset på fabriksbygningen Rana Plaza kostede over 1100 mennesker livet i april 2013. Det skabte international fokus på den elendige sikkerhed og manglen på rettigheder i landets voksende tøjindustri.

Fagbveægelse, regering, fabriksejere, internationale brands og ngo'er gik sammen i et samarbejde med FN-organet ILO om bedre sikkerhed på fabrikkerne. Indtil videre har den såkaldte Accord om bygnings- og brandsikkerhed inspiceret 1100 fabrikker.

Der er ingen vej tilbage

-Mange kynikere sagde, at Rana Plaza ville være glemt efter et år. Det er ikke sket. Den proces, der blev sat i gang har haft en reel effekt, og de fleste ved nu, at man er nødt til at fortsætte i den samme retning. Det kan være tungt, svært og langsomt, men der er ingen vej tilbage, siger Hanne Fugl Eskjær.

Hun nævner den forbedrede mindsteløn som et eksempel på et fremskridt, der ikke kan skrues tilbage.

- Lønnen er stadig lav men det er gået den rigtige vej. Samtidig er der blevet registreret over 230 nye fagforeninger på fabrikkerne. Det er et gennembrud. Nu handler det om, at de får reelle manøvremuligheder og ikke bliver udsat for overgreb. Vi tager ofte emnet ”unfair labour practices" op med de bangladeshiske myndigheder og interesseorganisationer.

Hvis den positive udvikling fortsætter, kan Bangladesh gå hen og blive et forbillede for andre lande, mener ambassadøren.

- Det er nemlig unikt, at så mange parter har forpligtet sig til at løfte niveauet i en industri, der er afgørende for landet. Det er ikke set andre steder, men spørgsmålet er, om ikke erfaringerne fra Bangladesh kan bruges i andre lande - også uden at der har været en katastrofe som på Rana Plaza, siger Hanne Fugl Eskjær

Der er brug for tillid

Tillid er et nøgleord, hvis forholdene generelt skal forbedres i tøjindustrien og andre brancher, mener hun.

- Parterne er nødt til at opbygge tillid til hinanden og nedbryde myter gennem forhandlinger og dialog. Gensidig tillid bliver efterspurgt af alle parter  Her har vi virkelig noget at byde på fra dansk side, ligesom vi kan give erfaringer med arbejdsmiljø og kontrol videre, siger Hanne Fugl Eskjær, der er glad for, at 3F blev anerkendt til at arbejde i Bangladesh efter længere tids tovtrækkeri.

Bangladesh håber at hæve antallet af tekstilarbejdere fra 4 millioner til 14 millioner inden 2021. Den 19. marts deltager handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen, i en såkaldt højniveau-konference i Bangladeshs hovedstad Dhaka om forholdene i tekstilindustrien. Her deltager blandt andre 3F og en række tekstilarbejderforbund fra Bangladesh.

- Vi skal tænke fremad, og lige nu handler det om at fastholde momentum og det stærke fokus på bæredygtighed og ansvarlighed. Det er formålet med konferencen, siger Hanne Fugl Eskjær.