OBS: Du er nu offline

Kort nyt: Havnearbejdere fyret i Honduras

Treparts-aftale giver pote i Nicaragua. I Bolivia støtter ny LO-formand præsident Evo Morales.
Flere ledende fagforeningsfolk er blevet fyret fra havnen i Cortés, der er den største i både Honduras og Mellemamerika. (Foto: Søren Zeuth)
Flere ledende fagforeningsfolk er blevet fyret fra havnen i Cortés, der er den største i både Honduras og Mellemamerika. (Foto: Søren Zeuth)
Af 
 

Mindsteløn stiger i Nicaragua efter social dialog

Efter to år uden resultater lykkedes det den 21. januar at hæve mindstelønnen i Nicaragua gennem trepartsforhandlinger mellem regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen.

Lønnen stiger med 9% for de større virksomheder og 8% for små og mellemstore virksomheder.

I 2014 og 2015 var det ikke muligt at nå til enighed i trepartsforhandlingerne, og lønnen blev i stedet reguleret ved regeringsdekret.

En bygningsarbejders mindsteløn stiger i år fra 1.753 til 1.910 om måneden målt i danske kroner. En landbrugsarbejders løn stiger fra 783 kr. til 818 kr. om måneden.

- Vores dialog har gjort, at vi kunne opnå en aftale, der giver fordele til alle parter. Den vil styrke indsatsen for at skabe nye jobs og fremme investeringer, siger Luis Barbosa, formand for Bygningsarbejdernes fagforbund til dagbladet El Nuevo Diario.

3F støtter en række faglige organisationer i Nicaragua gennem et udviklingsprogram, der blandt andet er finansieret af Danida.

Havnearbejdere fyret i Honduras

23 havnearbejdere er blevet fyret i havneterminalen i Puerto Cortés i Honduras, heraf flere ledende fagforeningsfolk. Det har fået det internationale transportarbejderforbund, ITF, til at protestere.

Den regionale leder af ITF i Latinamerika, Antonio Fritz, fordømmer fyringerne som en fagforeningsfjendsk handling. Han opfordrer havneselskabet til at genansætte de fyrede og truer med solidaritetsaktioner.

- Hvis det bliver nødvendigt, vil vi bede vores medlemmer om at lave aktioner inden for lovens rammer i hvert enkelt land for at yde solidarisk støtte til arbejderne i Cortés, skriver Antonio Fritz i et åbent brev til de honduranske havnemyndigheder.

3F har ligeledes protesteret mod fyringerne over for myndighederne i Honduras.

Boliviansk LO støtter Morales i folkeafstemning

Bolivias landsorganisation, COB, har valgt en ny formand i skikkelse af minearbejderen Guido Mitma.

Det skete på landsorganisationens kongres i slutningen af januar. De 700 delegerede anbefalede samtidig et ja ved den kommende folkeafstemning den 21. februar. Her skal bolivianerne tage stilling til, om præsident Evo Morales må stille op til valg i endnu en periode.

Dermed slutter COB sig til en række fagforeninger og sociale bevægelser, der opfordrer befolkningen til at give Morales lov til at genopstille. Landsorganisationen vedtog at tilslutte sig en styrkelse af "den sociale, økonomiske forandring af Bolivia," der er Morales' politik. Han har siddet som præsident i Bolivia i 10 år.