OBS: Du er nu offline

- Arbejdernes forhold skal i fokus i Zimbabwe

Zimbabwes befolkning går til valg for første gang efter Robert Mugabe, men tillidsfolk og arbejdere mærker ikke bedre tider endnu, og tilliden til kandidaterne er til at overse, lyder det fra to faglige ledere.

Regeringen i Zimbabwe er fjendtlig over for fagforeninger og arbejdere og tænker hovedsageligt på udenlandske investorer, mener Fortune Sithole, tillidsrepræsentant i byggefirmaet Masimba Construction. Foto: Luis Abreu. (
			Foto: Luis Abreu	)
Regeringen i Zimbabwe er fjendtlig over for fagforeninger og arbejdere og tænker hovedsageligt på udenlandske investorer, mener Fortune Sithole, tillidsrepræsentant i byggefirmaet Masimba Construction. Foto: Luis Abreu. ( Foto: Luis Abreu )

Zimbabwe går til valg 30. juli. Her skal landets indbyggere stemme om præsidentembedet og sammensætningen af landets parlament. 

Valget er exceptionelt, fordi det er det første, efter at landets mangeårige præsident, Robert Mugabe, blev væltet i november 2017 og erstattet med vicepræsidenten Emmerson Mnangagwa, ligeledes fra regeringspartiet ZANU-PF.

Spørgsmålet er, om Zimbabwe går mod nye tider. Mnangagwa er ifølge meningsmålinger storfavorit til at sikre sig sejren. Men for landets fattige arbejdere og faglige ledere handler det om mere end navnene på de valgte. Det handler om en ny politik for Zimbabwe, lyder det fra to faglige ledere. Indtil videre har de ventet forgæves på forandring.

Regeringen taler til investorer - ikke til arbejdere

- Den nuværende regering har ikke repræsenteret arbejdernes interesser, og de er heller ikke afspejlet i dens program, siger Fanuel Magwaza, tømrer og formand for bygningsarbejderforbundet ZCATWU. Forbundet har altid været i opposition til regeringspartiet ZANU-PF.

Han nævner som eksempel, at sygeplejersker er blevet opsagt af regeringen og er blevet tvunget til at underskrive nye kontrakter med færre rettigheder eller erstattet af nyansatte.

Zimbabwes arbejdere har måttet kæmpe med fattigdom og faldende levevilkår i årevis. Den gennemsnitlige levealder i landet er 54 år. Samtidig har landet siden år 2000 været ramt af sanktioner rettet mod Mugabes regering fra EU’s og USA’s side.

Fortune Sithole, der er jord- og betonarbejder og tillidskvinde i firmaet Masimba Construction i hovedstaden Harare, mener heller ikke, at den nye præsident har sat en ny kurs for landet eller skabt håb for lønmodtagerne: 

- Regeringen taler ikke om arbejderne og vores forhold, men har til gengæld udvist fjendtlighed over for fagforeninger. Diskursen handler mest om minedrift og landbrug og er rettet mod nationale og udenlandske investorer i håbet om at tiltrække flere penge til landet, siger Fortune Sithole.

Mistillid til opposition

Tilliden til oppositionspartiet MDC-T er heller ikke overvældende blandt de fagligt aktive under den faglige landsorganisation, ZACTU.

- Diskussioner med arbejdere viser, at holdningen er, at MDC-T er blevet overtaget af intellektuelle og ikke længere repræsenterer arbejderne, som er blevet skubbet ud af partiet. Alligevel vil de fleste af vores medlemmer stemme på MDC-T, vurderer bygningsarbejderformanden Fanuel Magwaza. Den regeringskritiske fagforening har sat sig for at være bedre forberedt til det næste valg i 2023.

Oppositionspartiet MDC-T’s tidligere leder og frontfigur, Morgan Tsvangirai, døde i februar i år.

Kvinder skal finde håbet igen

Tillidsrepræsentanten Fortune Sithole mener, at det er nødvendigt at få gjort flere kvinder aktive i de politiske processer.

- Der findes love og regler, der tilskynder kvinders deltagelse, men når det handler om valg, er mange kvinder godt trætte af falske løfter fra politikerne og risikerer at miste håbet om en bedre fremtid, siger Fortune Sithole.

3F’s koordinator i det sydlige Afrika, Carsten Flindt Hunneche, hæfter sig især ved to afgørende forskelle fra tidligere valg i Zimbabwe. For det første er det politiske klima langt mindre anspændt og konfliktfyldt.

- Der er umådelig roligt, så den igangværende valgkamp opleves helt forskelligt fra de forrige, hvor der har været vejspærringer og voldsudgydelser, siger Carsten Flindt Hunneche. 

- For det andet vrimler det med erhvervsdelegationer i Zimbabwe i øjeblikket, så de investeringslystne virker til at vejre morgenluft.

3F arbejder sammen med ZCATWU og andre fagforbund i Zimbabwe som led i et Danida-støttet udviklingsprogram i det sydlige Afrika.