OBS: Du er nu offline

3F: Besøg fra Honduras var skandaløst

Hård kritik af Copenhagen Fashion Summit for at invitere Honduras’ omstridte præsident Juan Orlando Hernández.
Af 
 

Det var en skandale, at Honduras' præsident Juan Orlando Hernández blev inviteret til at tale på den nyligt overståede modekonference, Copenhagen Fashion Summit.

Det mener Stanley Bach, hovedbestyrelsesmedlem i 3F og medlem af forbundets internationale udvalg. Han er netop vendt hjem fra et besøg i Honduras, hvor 3F støtter fagforeninger, bl.a. i tekstilindustrien.

- Jeg har svært ved at finde ord for min harme over, at Copenhagen Fashion Summit inviterede Hernández. Han har ansvaret for et land, der er præget af dødstrusler og politiske mord på miljøaktivister og fagforeningsfolk. Aktive, der kæmper for bæredygtighed og for værdige forhold for dem, der syr modetøjet, siger Stanley Bach. 

Mord og trusler

Den 3. marts i år blev den kendte honduranske miljø-aktivist, Berta Cáceres, myrdet i sit hjem, i byen La Esparanza. En række fagforeningsledere fra fabrikker og landbrugsvirksomheder har modtaget aktuelle dødstrusler de seneste måneder.

Copenhagen Fashion Summit er verdens største begivenhed for bæredygtighed i modebranchen.

- Det, der foregår i Honduras er ikke bæredygtigt, men derimod klare krænkelser af menneskerettighederne og overgreb på miljøet. Præsident Hernández har et utvetydigt ansvar, siger Stanley Bach.

Også fra fagbevægelsen i Honduras lyder der kritik:

- Det burde være strafbart at leje et privat for at rejse til København for ikke mindre end 300,000 dollars (1.996.000 kr., red.) som præsident for et land, hvor uddannelsessystemet og sundhedsvæsnet er kollapset, siger Joel Lopez fra landsorganisationen CUTH.

Vil tiltrække bæredygtige firmaer

I København lancerede Juan Orlando Hernández projektet “Honduras 2020,” der skal gøre landet attraktivt for tøjvirksomheder med fokus på bæredygtighed. 

Samtidig forsøger præsidenten i hjemlandet at få vedtaget en lov, der skal gøre det muligt at ansætte folk på timebasis permanent. Noget, der hidtil har været en forsøgsordning.

Det betyder, at ansatte kan miste en række  række basale rettigheder. Lovforslaget beskyldes for at være i strid med FN's grundlæggende konventioner for arbejdstagere. Retten til at organisere sig i fagforeninger er i forvejen under hårdt pres i landets eksportproduktions-zoner.

Besøget er blevet flittigt omtalt i den honduranske presse. Præsident Hernández var sammen med sin hustru til middag hos det danske kronprinsessepar og mødtes med udenrigsminister Kristian Jensen samt EU's industrikommissær Elzbieta Bienkowska.

- Præsident Hernández bruger besøget til at legitimere sin politik og sit regime, og på den måde bliver modekonferencen snarere en del af problemet end løsningen, vurderer seniorrådgiver Misha Wolsgaard-Iversen fra IBIS over for Eurowoman.

Besøget i København er blevet mødt af kritik fra en lang række organisationer, og modekonferencens Facebook-side har modtaget flere tusinde kommentarer, hovedsageligt fra kritikere i Honduras og Danmark.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Copenhagen Fashion Summit, men i en udtalelse skriver konferencen:

“Vi må aktivt engagere os i en dialog med de største tøjproducerende lande for at skabe bæredygtig forandring i branchen. Som en af de største eksportører til det amerikanske marked inkluderer denne dialog også Honduras og landets tekstilindustri.”