Fasthold indsats i Bangladesh efter terror
Der er brug for at styrke indsatsen for tøjarbejdernes rettigheder i Bangladesh – også efter bestialsk terrorangreb - mener 3F. Landet får hård kritik af FN for forholdene på arbejdspladserne.
Terrorisme må ikke fjerne fokus på arbejdernes rettigheder i Bangladesh, mener 3F. (Foto: søren Zeuth)
Der er sket forbedringer i Bangladesh, men arbejdernes grundlæggende rettigheder bliver stadig krænket – især på tøjfabrikkerne. Sådan kan FN-organisationen ILO's konklusion koges ned efter den årlige konference i Geneve i juni.
Der er store problemer med retten til at organisere sig og forhandle overenskomster, ikke mindst i landets eksportzoner. ILO kræver derfor, at regeringen øjeblikkeligt efterforsker en række sager om diskrimination og fyringer af fagligt aktive.
Kort efter konferencen blev Bangladesh ramt af et frygteligt terrorangreb.
28 mennesker mistede livet, da en café i hovedstaden Dhaka den 1. juli blev udsat for gidseltagning og drab, som Islamisk Stat senere tog ansvaret for.
Ansatte i tøjindustrien myrdet
Hovedparten af de myrdede var udlændinge, og ni italienske ofre var alle beskæftiget i modeindustrien, ifølge italienske medier. Gidseltagerne angreb en café i kvarteret Gulshan, hvor mange udlændinge og forretningsfolk opholder sig.
- I lyset af det bestialske terrorangreb er det vigtigt at fastholde indsatsen for bedre arbejdsforhold i Bangladesh. Det er uundgåeligt, at der vil blive langt større international opmærksomhed på sikkerhed og terrorisme i Bangladesh, men det er vigtigt ikke at miste fokus på overholdelse af de internationale standarder for arbejdernes rettigheder, siger Jesper Nielsen, international rådgiver i 3F.
Styrk arbejde for rettigheder
Han understreger, at 3F fortsætter samarbejdet med fagforbund i Bangladesh gennem forbundets program i det sydlige Asien.
- ILO's konklusioner viser, at der er brug for at forstærke arbejdet or at sikre de helt grundlæggende rettigheder, som er nødvendige for, at arbejderne kan forhandle sig til bedre forhold.
Der skal følges op på ILO's anbefalinger hurtigst muligt.
- 3F vil fortsat arbejde i landet under iagttagelse af de sikkerhedsmæssige retningslinjer for vores partnere og den danske ambassade. Det vil ske tæt samarbejde med det danske beskæftigelsesministerium, tøjbranchen og andre organisationer, siger Jesper Nielsen.
ILO opfordrer til bøder og sigtelser mod de ansvarlige for krænkelser af arbejdstagerrettigheder i Bangladesh, især i sager om vold mod fagligt aktive. Organisationen indskærper, at at myndighederne kun må afvise at anerkende fagforeninger, hvis der er helt klare, objektive grunde til det.
Sidste år afviste Arbejdsministeriet i Bangladesh 73 procent af de nydannede fagforeningers ansøgning om registrering.