Tre år efter katastrofe: Færre dør på tøjfabrikker i Bangladesh
Der bliver slået ned på de farlige tøjfabrikker i verdens næststørste producent af tøj. Over 100 fabrikker er kommet på den sorte liste.
24. april er det tre år siden, fabriksbygningen Rana Plaza i Bangladesh kollapsede, og mindst 1.134 arbejdere blev dræbt.
Siden da er antallet af brande og dødsfald på de berygtede fabrikker faldet drastisk. (Arkivfoto)
Livet for de millioner af tøjarbejdere, der syer vores tøj, er blevet mindre farligt. 24. april er det tre år siden, fabriksbygningen Rana Plaza i Bangladesh kollapsede, og mindst 1.134 arbejdere blev dræbt.
Siden da er antallet af brande og dødsfald på de berygtede fabrikker faldet drastisk.
I 2013 var der udover Rana Plaza 253 brande og otte dødsfald. Sidste år var antallet af brande faldet til 28. Det seneste dødsfald var i 2014. Det viser uofficielle statistikker fra FN-organet ILO's kontor i Dhaka.
- Bygnings- og brandsikkerheden er blevet klart forbedret, og de steder, hvor der er problemer, stopper man typisk produktionen. Tidligere blev arbejderne tvunget til at arbejde videre i usikre bygninger, siger Sten Petersen, regional koordinator for 3F's indsats I det sydlige Asien.
3F: Resultat af solidaritet
Efter katastrofen på Rana Plaza blev et storstilet samarbejde sat i gang for at sikre tøjarbejderne bedre vilkår. To internationale aftaler, Accord'en og Alliancen, forpligter tøjfirmaer og fabrikanter til at forbedre sikkerheden på fabrikkerne.
En lang række modefirmaer som Bestseller, Hennes & Mauritz og Benetton underskrev aftalerne. Siden er over 2.000 fabrikker blevet inspiceret. Det har rettet op på over 50.000 sikkerhedsproblemer.
- Det her er et tydeligt bevis på, at det giver gevinst, når vi viser international solidaritet. Så kan det faktisk lade sig gøre at forbedre arbejdsforholdene i et land som Bangladesh, siger Mads Andersen, formand for industrigruppen i 3F. Han er medlem af forretningsudvalget i det international forbund IndustriAll, der var blandt initiativtagerne til Accord'en.
Det har konsekvenser, hvis fabrikkerne ikke udbedrer sikkerhedsproblemerne. 101 tøjfabrikker i Bangladesh er smidt ud af de to sikkerhedsaftaler, heraf 23 fabrikker i 2016. Det betyder, at de ikke kan levere tøj til de toneangivende globale brands.
Fagforeninger bliver ikke anerkendt
Men selvom det går fremad, er der lang vej endnu, mener gruppeformanden.
- Der er desværre stadig store problemer med sikkerhed og rettigheder på fabrikkerne i Bangladesh. Vi stopper ikke her, men bliver ved med at holde fokus, siger Mads Andersen.
Blandt andet er det ekstremt svært at danne og få anerkendt fagforeninger på fabrikkerne. Sidste år blev 73 procent af de nydannede fagforeninger afvist af administrative grunde ifølge ifølge tal fra arbejdsministeriet i Bangladesh.
- Afvisningerne sker ofte uden grund. Mange vurderer derfor, at det i praksis er vanskeligere at etablere en fagforening end før Rana Plaza, siger Sten Petersen.
Der er dog anerkendt omkring 300 nye fagforeninger på tøjfabrikker i Bangladesh i løbet af de sidste tre år.