OBS: Du er nu offline

Kort nyt: Enhed giver resultater i Honduras og Nepal

3F'ere sætter fokus på FN's verdensmål, tekstilarbejdere tilkæmper sig overenskomst, og Nepal går til venstre.

3F'ere i solidaritet med hviderussiske kolleger.
3F'ere i solidaritet med hviderussiske kolleger.
Af 
 

Over 100 tillidsfolk deltog på 3F’s årlige internationale solidaritetskonference 25.-26. november. Her diskuterede de blandt andet det kommende samarbejde i udviklingslande med LO’s og FTF’s Ulandssekretariatet og Dansk Industri samt mødte kolleger fra en række lande.

De diskuterede også, hvordan fagbevægelsen kan arbejde for FN’s verdensmål, og hørte Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Christian Friis Bach, fortælle om, hvordan målene blev skabt efter et aktivt pres fra civilsamfundet verden over.

Verdensmål nummer otte er anstændigt arbejde. Ifølge konferencens deltagere er det et arbejde, hvor der er fagforening og overenskomst.

På billedet ovenfor ses deltagerne i solidaritet med truede kolleger i Hviderusland. De er medlemmer af Radio- og Elektronikarbejdernes Fagforening, REP, i Bobrujsk, og har deltaget i en protest mod et regeringsdekret, der straffer arbejdsløse.

De har nu fået en politisag på halsen og risikerer bøde eller fængsel for deres politiske aktiviteter. Beskeden fra 3F'erne er:
Galina Lazarava og Aliaxey Trafimau, vi er solidariske med jer i jeres forsvar for retten til et anstændigt liv og arbejde!

Enhed sikrer overenskomster for tekstilarbejdere

Forholdene for en tekstilarbejder i Bangladesh minder om de vilkår, deres danske kolleger havde i 1949.

Det kunne deltagere fra Nepal, Bangladesh, Honduras, Sri Lanka og Danmark konstatere på en konference for fagforeningsfolk i tekstilindustrien i Silkeborg.

I tekstiloverenskomsten i Danmark fra 1949 arbejdede de ansatte nemlig 48 timer om ugen, fik cirka en krone i timen og havde to ugers ferie. Det fortalte Torben Andersen, faglig sekretær i 3F Midtjylland.

Til gengæld er næsten ingen tekstilarbejdere i Bangladesh i dag omfattet af en overenskomst.

Så ser det lidt bedre ud i Honduras, hvor fagforeninger i eksportzonerne i løbet af få år har tegnet 13 overenskomster og forhandler om yderligere ni.

- Tidligere havde vi ingen reelle rettigheder, men nu kan vi lave aftaler og stole på, at firmaerne holder dem. Baggrunden er først og fremmest, at enheden er blevet større.  I vores netværk af 23 fagforeninger i eksportzonerne har vi lagt de politiske stridigheder bag os og skilt det partipolitiske fra det faglige, fortæller Fredys Antonio Carrasco Paladino, formand for fagforeningen på tøjfabrikken SOUTHERN APPAREL i Honduras.

Netværket blev dannet i 2010 med støtte og rådgivning fra 3F, og arbejdet har været medvirkende til, at tekstilarbejdere i Honduras er blandt de tøjproducerende lande med de højeste lønninger. Idéen om enhed på tværs af politiske skel gav genlyd hos flere af deltagerne fra det sydlige Asien.

Samling til venstre gav valgsejr i Nepal

Fagbevægelsen i Nepal spillede en vigtig strategisk rolle op til valgene i Nepal 26. november og 7. december. En plan om at sammenslutte de to store reformkommunistiske partier CPN-UML og CPN (Maoister) samt deres respektive faglige landsorganisationer blev vel modtaget af Nepals befolkning. Det kan altså også betyde større enhed i fagbevægelsen.

Den nye regering dannes parallelt med fusionen af partierne, og den ser ud til at få absolut flertal i parlamentets to kamre.

For nylig vedtog Nepals parlament en arbejdsmarkedsreform, der giver flere rettigheder til mange af landets arbejdere. Fagbevægelsen blev først enig med arbejdsgiverne om lovreformen og gik derefter til regeringen med den som et fælles forslag.

Generalstrejke i Palæstina

Palæstinas myndigheder og fagbevægelse kaldte til generalstrejke torsdag 7. December i protest mod den amerikanske præsident Donald Trumps erklæring om at flytte USA's ambassade til Jerusalem. Den opfattes som en international accept af bosættelserne - imod FN’s vedtagelser. Hamas i Gaza opfordrede til en ny intifada for Jerusalems befrielse. I en udtalelse fra den palæstinensiske landsorganisation, PGFTU, opfordres fagforeninger og arbejdere i verden til at støtte det palæstinensiske folk med aktioner for at stoppe en udvikling, der afliver tostatsløsningen og risikerer at lede til mere vold og undertrykkelse af palæstinensiske arbejdere.

Urolighederne er fortsat efter generalstrejken.

Projekt for social dialog i Myanmar

3F er med i et pilotprojekt i Myanmars tøjindustri sammen med Dansk Initiativ for Etisk Handel, (DIEH), tøjkoncernen BESTSELLER og Aalborg Universitet. Projektet sigter mod at løfte produktiviteten, arbejdsmiljøet og den sociale dialog samtidig. Det blev lanceret i Yangon 6. december efterfulgt af den første praktiske træning på en lokal beklædningsvirksomhed. Projektet støttes af Danida som et af de såkaldte markedsudviklingspartnerskaber. Læs mere her.