OBS: Du er nu offline

Tillidskvinde myrdet i Guatemala

Politiske aktivister og journalister lever livet farligt i Latinamerikas mest ulige land. En ny bølge af mord skaber bekymring.
Guatemala er et af de farligste lande i verden for fagligt aktive. (Foto: Søren Zeuth)
Guatemala er et af de farligste lande i verden for fagligt aktive. (Foto: Søren Zeuth)
Af 
 

Ytringsfriheden er under pres i Guatemala. Endnu en fagligt aktiv er blevet myrdet i landet, der er blandt verdens farligste lande for tillidsfolk. Det sker sideløbende med drab på kritiske journalister.

Søndag den 19. juni om aftenen blev Brenda Marleni Estrada skudt af ukendte gerningsmænd, mens hun kørte bil. Hun var juridisk sekretær i bananarbejderforbundet Unsitragua og rådgiver inden for forhandling af kollektive overenskomster på plantagerne i Izabal ved den caribiske kyst. Forbundet organiserer arbejdere på plantager, der leverer bananer til selskabet Chiquita.

Mindst 70 myrdet på 10 år

Estrada blev endnu et tragisk nummer i rækken af myrdede menneskeretsforkæmpere i Guatemala. Det vurderes, at der er dræbt mindst 70 tillidsfolk i landet de sidste 10 år.

Det er det fjerde mord på politiske aktivister og journalister i Guatemala alene i juni i år: Den 7. Juni blev journalisten Victor Hugo Cardona dræbt, og den 8. juni blev bondelederen Daniel Choc Pop myrdet.

Den 25. juni blev journalisten Álvaro Aceituno, myrdet. Han stod i spidsen for et radioprogram, der diskuterede en række politiske spørgsmål i området omkring Quetzaltenango, såsom sundhed, sikkerhed og uddannelse.

FN fordømmer mord

FN's Højkommissariat for menneskerettigheder i Guatemala har øjeblikkeligt fordømt mordene

- Enhver voldshandling, der går ustraffet hen, er en åben invitation til yderligere vold og underminerer demokratiet og retsstaten. Vi kræver, at Guatemalas regering gør alt, hvad der er muligt for at opklare drabene og beskytte andre politisk og fagligt aktive, lyder det i en udtalelse fra FN-kontoret.

PÅ ILO's årlige konference i Geneve, udtrykte FN-organisationen dyb bekymring over de fortsatte drab på fagforeningsfolk og over manglende fremskridt, når man ser på efterforskning og domme i sagerne.

3F samler i øjeblikket ind til landarbejderes og fødevarearbejderes fagforeninger i Guatemala.