OBS: Du er nu offline

Brug for handling efter ny dødsbrand i Bangladesh

Endnu en fabriksbrand viser, at det internationale pres og den faglige solidaritet skal fastholdes, mener to faglige ledere, der besøgte 3F’s kongres.
Af 
 

Trist, men langt fra overrasket.

Det var reaktionen fra fagforeningslederne Babul Akhter og Farjana Shanta fra Bangladesh, efter at en brand på en emballagefabrik nær Dhaka kostede mindst 31 mennesker livet søndag den 11. september. Otte savnes fortsat. Det er den værste industri-katastrofe i landet, siden kollapset i fabriksbygningen Rana Plaza, hvor over 1100 døde.

De to faglige ledere besøgte 3F's kongres i Aalborg.

- Sådan en ulykke kommer desværre ikke som en overraskelse.  De fleste fabrikker bliver ikke inspiceret kontinuerligt, siger Babul Akhter, formand for fagforbundet BGIWF, der organiserer tekstilarbejdere.

Arbejdere kender ikke rettigheder

Sikkerhedsproblemerne er blandt andet en konsekvens af, at arbejderne mangler rettigheder, mener de to tillidsfolk.

- Langt de fleste arbejdere kender ikke deres rettigheder, og mange kan slet ikke læse – især blandt kvinderne. Det er derfor nødvendigt at give arbejderne en formel uddannelse, og på det punkt, har vi set mange gode eksempler i Danmark, siger Farjana Shanta fra kvindeudvalget i tekstilarbejderforbundet BTGWL.

Efter katastrofen på Rana Plaza, blev der etableret et omfattende internationalt samarbejde for at forbedre sikkerheden på tøjfabrikkerne i Bangladesh. Det er fulgt op af en national handlingsplan.

- Vores fokus har været på tekstilfabrikkerne.  Den seneste ulykke har åbnet vores øjne for, at andre sektorer også skal have opmærksomhed, siger Syedb Ahmed chef for myndighedernes fabriksinspektioner i Bangladesh.

Fabrikken leverede blandt andet emballage til koncernen Nestlé.

- Vi har over 10.000 mindre fabrikker i Bangladesh, der ikke er omfattet af en handlingsplan og bliver ikke inspiceret. Heldigvis har Arbejdstilsynet fået flere inspektører, men der er stadig alt for få flere inspektører, siger Farjana Shanta.

Det danske Beskæftigelsesministerium støtter i disse år Arbejdstilsynet i Bangladesh i et projekt, der skal styrke indsatsen for et bedre arbejdsmiljø, bl.a. i industrien.

Kun respekt for internationalt pres

Tillidsfolkene peger på, at arbejderne stadig mangler basale rettigheder på fabrikkerne, trods flere års international opmærksomhed.

-I 2012 og 2013 åbnede arbejdsgivere og regering et vindue for faglig organisering, men siden er det igen blevet sværere. Fabriksejere fyrer aktive arbejdere og hyrer bøller til at skræmme deres kolleger.  Myndighederne er præget af korruption og nægter ofte at anerkende nye fagforeninger, siger Babul Akhter.

Loven kræver desuden mindst 30% organisering for, at en fagforening kan blive anerkendt, og det gør det ekstremt svært at oprette nye organisationer på store fabrikker med mange tusinde ansatte.

Der er brug for at fastholde det internationale pres, også efter at den internationale sikkerhedsaftale Accord'en, slutter i 2018, understreger Farjana Shanta:

- De magtfulde fabriksejere har ingen respekt for domstolene og meget lidt respekt for Arbejdstilsynet. Det er det internationale pres, der kan åbne muligheder for at arbejderne kan tilkæmpe sig rettigheder og opnå større sikkerhed, siger tillidskvinden.