OBS: Du er nu offline

Tøjgigant forlader Myanmar efter nye overgreb

Efter nye overgreb og anholdelser af arbejdere har ejeren af tøjmærket ZARA får nok og trækker sig fra diktaturet i Myanmar.

Den globale tøjkæmpe, Inditex, der blandt andet står for mærket ZARA, har besluttet sig for at udfase sin produktion i Myanmar. Det meddelte firmaet den 22. juni.

Beslutningen sker efter endnu en bølge af overgreb fra militærjuntaens side mod fagforeninger og aktive arbejdere på landets tøjfabrikker.

I sidste halvdel af juni blev ti fabriksarbejdere fængslet af militæret I Myanmar, efter at de havde krævet, at deres arbejdsgivere hævede lønnen.

Arbejdere risikerer flere år i fængsel

De fleste af arbejderne er medlemmer af fagforeningen på fabrikken Hosheng Myanmar i Yangoon. Den første, der blev arresteret var 29-årige Thu Thu San. Det skete efter lønforhandlinger på fabrikken den 14. juni. 

Den 26. juni begyndte en retssag mod arbejderne under en militær domstol. De er anklaget under militærjuntaens ”kode 505a,” der vedrører fake news og tilskyndelse til modstand mod militæret. Loven betyder, at enhver kritik af styret kan give tre år i fængsel.

På en anden fabrik i området, Sun Apparel Myanmar, er to faglige ledere blevet tilbageholdt efter protester og krav om højere løn. Det fik ifølge lokale kilder 60 arbejdere til at gå under jorden, hvilket betød, at de mistede deres job.

Krav om boykot

Fagbevægelsen i Myanmar har tidligere fordømt tøjfabrikker i landet for at samarbejde med militærjuntaen, hvilket kan koste politisk og fagligt aktive arbejdre livet. Den kræver, at de udenlandske tøjfirmaer trækker sig fra landet, og at verdenssamfundet iværksætter en økonomisk boykot.

EU’s delegation i Myanmar har krævet en øjeblikkelig løsladelse af de anholdte og udtrykt bekymring for sikkerheden for de tilbageholdte arbejdere.

EU støtter dog stadig tekstilindustrien i Myanmar med et årligt millionbeløb gennem projektet ”MADE in Myanmar,” hvilket afstedkommer hård kritik fra fagforbund og menneskeretsaktivister.