OBS: Du er nu offline

Hviderusland:   Faglige ledere under anklage

Trusler om fængselsstraffe mod ledere af hviderussiske fagforeninger fører til internationale protester.

Fagforeninger i Hviderusland er ramt af en ny bølge af undertrykkelse. Her fra tidligere års protester.
Fagforeninger i Hviderusland er ramt af en ny bølge af undertrykkelse. Her fra tidligere års protester.

Fagforeninger i Hviderusland oplever en ny bølge af undertrykkelse.

Aleksandr Lukasjenkos regering har igen slået hårdt ned på landets uafhængige fagbevægelse. Myndighederne har siden den 2. august ransaget fagforeningers kontorer og tilbageholdt flere højtstående medlemmer af de uafhængige fagforbund.

Myndighederne har anklaget de faglige ledere Gennady Fedynich og Igor Komlik fra Radio- og Elektronikarbejdernes Fagforening, REP, for ulovligt at have indført store summer i landet med egen berigelse for øje og have unddraget sig skat.

De anklagede risikerer op til syv års fængsel. Komlik, der er kasserer i REP, er stadig fængslet.

- Den uafhængige hviderussiske fagbevægelse er under konstant pres, men denne seneste aktion fra regimet er en eskalering til en niveau vi ikke tidligere set, forklarer Jonas Devantier, international rådgiver i 3F.

Det har ført til internationale protester fra de globale fagforbund IndustriALL og Ituc, der mener, at anklagerne og efterforskningen af de to faglige ledere er et forsøg på at underminere og ødelægge den uafhængige fagbevægelse i Hviderusland og det internationale solidaritetsarbejde.

Protester mod præsident-dekret

REP deltog tidligere i år aktivt i store protester mod Lukasjenkos såkaldte parasit-dekret, der straffer arbejdsløse hviderussere økonomisk, og det er ifølge international fagbevægelse en af årsagerne til anklagerne.

Fedynich, der er formand for REP og sidder i eksekutiv-komitéen i IndustriALL, har modtaget bøder netop for sin deltagelse i demonstrationerne mod parasit-dekretet i februar i år.

- Vi opfordrer alle vores medlemmer til at hjælpe os med at forsvare REP og fagforbundets ledere i Hviderusland. De er kun skyldige i ikke at tie om de stadig  mere forringede levevilkår og arbejdsforhold for arbejderne i landet, siger Valter Sanches, generalsekretær i IndustriALL.

International kampagne for løsladelse

Organisationen har igangsat en kampagne for løsladelse af Igor Komlik og frafald af anklagerne mod de to faglige ledere.

Sharan Burrow, generalsekretær i Ituc, opfordrer den hviderussiske regering til at stoppe chikanen af fagforeninger i landet og følge anbefalinger fra en undersøgelseskommission under FN-organisationen ILO om at sikre arbejdernes rettigheder.

3F har orienteret danske politikere i folketinget og Europaparlamentet. Jeppe Kofoed (S) har på den baggrund bedt EU’s ”udenrigsminister” Federica Mogherini om at henvende sig til Belarus’ regering om sagen.

3F har i en årrække samarbejdet med REP og støttet fagforbundets arbejde.