OBS: Du er nu offline

Hviderusland  Solidaritet endte med politiforhør

Thorkild Hansen, regionskonsulent i 3F, blev taget med til et timelangt forhør af politiet, der ville vide mere om fagbevægelsen og dens samarbejdspartnere.
Af 
 

International solidaritet kan byde på ubehagelige overraskelser.

Det måtte Thorkild Hansen, regionskonsulent for 3F i Midtjylland, sande under et besøg i Hviderusland i begyndelsen af december. Her oplevede han noget af det, som landets uafhængige fagforbund må leve med til daglig.

Besøget endte med et flere timer langt forhør hos landets politi med udgangspunkt i en retssag mod to faglige ledere.

- Jeg deltog som gæst på kongressen i BKDP, landsorganisation for fire uafhængige fagforbund. På forhånd var jeg spændt, fordi en repræsentant fra 3F tidligere er blevet afvist ved grænsen. Men det gik fint med at komme ind i landet, fortæller Thorkild Hansen, der er med i 3F’s solidaritetsgruppe for Hviderusland.

Til gengæld fik han sig et lille chok, da han sammen med de kongresdelegerede sad på en restaurant om aftenen.

KGB kom forbi

Pludselig mødte politiet op og insisterede på at tage danskeren med til afhøring.

To civilklædte betjente og en tolk præsenterede et dokument, hvor det eneste, Thorkild Hansen kunne læse, var hans eget navn og tidspunktet - klokken 18.

- Jeg blev både overrasket og nervøs over at blive mødt af to betjente - formentlig fra KGB - og fortalte straks de øvrige kongresgæster, hvad der foregik, siger Thorkild Hansen.

Politiet ønskede at tage danskeren med til en afhøring i en sag mod formanden og kassereren fra fagforbundet REP om skatteunddragelse. Forbundet organiserer arbejdere inden for elektronikindustrien. Dansk og international fagbevægelse anser det som et politisk korstog mod landets uafhængige fagforbund.

Kunne tage mig med mod min vilje

- Jeg fortalte betjentene, at jeg ikke havde noget at bidrage med om sagen, men de meddelte, at de havde bemyndigelse til at tage mig med - med eller mod min vilje. Jeg insisterede dog på ikke at tage afsted alene og fik en tolk med fra kongressen, fortæller Thorkild Hansen. Han fik ikke mulighed for at kontakte en advokat.

Derefter blev han kørt til politistation og afhørt i to en halv time.

- Jeg blev ved med at sige, at jeg ingen oplysninger havde. De var meget interesserede i min status i 3F, i hvordan vi kommunikerede med hviderusserne og i hviderussiske fagforeningers besøg i Danmark i 2016, siger Thorkild Hansen.

3F har i en årrække samarbejdet med uafhængige fagforeninger i Hviderusland. Betjentene spurgte blandt andet ind til navnene på de besøgende, og hvad formålet var med deres besøg.

- Jeg kendte ikke deres navne. Jeg forklarede, at de blandt andet havde været på virksomhedsbesøg og var blevet introduceret til dansk fagbevægelse. De spurgte også om eventuelle økonomiske mellemværender, men det kendte jeg intet til.

Fagligt aktive straffes

Thorkild Hansen fik besked på at underskrive nogle erklæringer, før han kunne slippe fra forhøret. Da han ikke kunne ikke læse, hvad der stod i erklæringerne, fik han en mundtlig oversættelse, men ingen kopi.

Klokken 23.30 var Thorkild Hansen tilbage på sit hotel.

- Kongresdeltagerne var også overraskede over forhøret, og forbundene vil klage over forløbet, siger regionskonsulenten.

Han oplevede en presset fagbevægelse under sit besøg.

- Folk er utrygge. Der er mange korte, usikre ansættelser, og det går ikke mindst ud over fagligt aktive, der risikerer at miste deres job. Samtidig gør en ny lov det muligt at fjerne børn fra familier med politiske aktivister. De to ting gør det svært at organisere og fastholde medlemmer, der føler sig truet på job og familieliv, siger Thorkild Hansen.

3F undersøger mulighederne for en officiel dansk klage fra Udenrigsministeriets side.