OBS: Du er nu offline

Indien:  En kvart milliard deltog i verdens største strejke

250 millioner arbejdere og bønder lukkede det meste af Indien med en generalstrejke i en protest mod privatisering og angreb på arbejdernes rettigheder.

Den 26. november deltog omkring 250 millioner indere i det, der kaldes den største strejke i historien. 

De protesterede mod angreb på arbejdernes rettigheder i ly af corona-krisen og privatisering af landbruget. 

Fagforeninger gjort lovløse

Delstaterne begyndte i foråret én efter én at sætte arbejdsmarkedets love ud af kraft med den begrundelse, at det skulle tiltrække udenlandske investorer. 

Det startede i Gujarat, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh g Himachal Pradesh. Normalarbejdstiden blev sat op  til 12 timer daglig og 72 timer om ugen. Den 6. maj suspenderede regeringen i Uttar Pradesh 35 ud af 38 arbejdsmarkedslove og gjorde derved fagforeninger og konflikt-løsning til lovløse områder. Statslige virksomheder er helt undtaget fra arbejdsmarkedslove i tre år. 

Blokerede vejene til hovedstaden

Strejken blev blandt andet organiseret af ti store fagforbund, og tusinder af bønder og arbejdere marcherede til New Delhi, hvor de blokerede vejene i flere uger efter den enorme endags-strejke.

Syv delstater rapporterede om komplet nedlukning under strejken.

Den 8. december blev iværksat endnu en generalstrejke, der også varede et døgn. 

I Storbritannien, hvor der bor omkring 1,4 millioner med indisk baggrund, blokerede tusindvis af demonstranter Londons gader i solidaritet med strejken i Indien, oplyser Reuters.

Det er langt fra kun i Indien, corona-krisen har startet et nyt ræs mod bunden. Indonesien har forringe afskedigelses-betaling, lette adgangen til udlicitering og ændre fast månedsløn til timeløn på usikre kontrakter for store grupper. Det skabte store protester i oktober i år. 

Læs mere om historiens største generalstrejke i Fagbladets artikel fra den 8. december.