OBS: Du er nu offline

Da toilettet gik i stykker, traf Mapenzi et valg for livet

27-årige Constance Mapenzi tilhører et stigende antal kvinder, der prøver kræfter med VVS-faget ved Kenya Water Institute. Men de har stadig svært ved at få foden indenfor i en mandsdomineret branche

- Jeg bliver den første kvindelig VVSer i vores område. Det er virkelig stort for mig. Jeg vil bevise alle, at en ung pige som mig kan klare den slags job, siger Constance Mapenzi (Tv). Her lytter hun til sin lærer Jabes sammen med to medstuderende.
- Jeg bliver den første kvindelig VVSer i vores område. Det er virkelig stort for mig. Jeg vil bevise alle, at en ung pige som mig kan klare den slags job, siger Constance Mapenzi (Tv). Her lytter hun til sin lærer Jabes sammen med to medstuderende.

Når man går i mylderet på Kenya Water Institutes campus er det helt umuligt at afgøre, om der er flest mænd eller kvinder blandt de cirka 1000 studerende. Mens debatten i Danmark gennem årtier har handlet om, hvordan man får flere kvinder ind på de traditionelt mandsdominerede tekniske erhvervsuddannelser, er man hos Kenya Water Institute (KEWI) allerede nået langt med køns-ligestilling. På erhvervsskolen i den sydlige del af Kenyas hovedstad Nairobi uddanner man faglærte til at arbejde i vandsektoren. Det er traditionelt mandsdominerede fag, og de fleste job går stadig til mændene. Men der er flere og flere kvinder blandt de studerende, fortæller Daniel M Mwaura, der er projektkoordinator for 3F i Østafrika.

3F driver sammen med Dansk Industri, Ulandssekretariatet og organisationen Divérs et udviklingsprojekt, der sigter mod at give kenyanske unge kvalifikationer til at tage del i den grønne omstilling i vandsektoren og byggeriet. I projektet er der fokus på at opnå kønsmæssig ligestilling. I øjeblikket modtager 460 studerende støtte via projektet. De fleste af dem går på KEWI, og et flertal af dem er kvinder, siger Daniel M Mwaura.

En af de kvinder, der i det daglige lærer om blandt andet samling af vandledninger og opsætning af toiletter, er 27-årige Constance Mapenzi. Hun kommer fra en landsby på Kenyas kyst, 5-600 kilometer fra Nairobi og bor på et delt kollegieværelse, mens hun uddanner sig.

Et ødelagt toilet blev afgørende

Mapenzi, som hun kaldes af sine medstuderende, fik interessen for VVS-håndværket, da hun efter gymnasiet i 2018 fik job som hushjælper i en mindre by på Kenyas kyst. 

Som det ofte er tilfældet med den type job i Kenya, var arbejdsvilkårene elendige. Dagene var lange, lønnen forsvindende lille og arbejdet hårdt. Men alternativet til at tjene sine egne penge var at blive gift i en ung alder, få børn og tage sig af hjemmet, sådan som hendes forældre forventede af hende. Det liv kunne Constance Mapenzi ikke se for sig. I stedet blev det et ødelagt toilet hos den familie, hun arbejdede for, som fik hende til at beslutte sig for en anden retning i livet. Da en VVSer blev tilkaldt for at reparere det, så hun med, mens han begyndte at skille det ad.

- Jeg synes det var interessant og spurgte, om jeg måtte hjælpe til. I tiden derefter begyndte jeg at hjælpe ham med andre opgaver og blev hans lærling. Jeg fik en del af den smule indkomst, han kunne skaffe sig. Det stod ret hurtigt klart for mig, at jeg også ville være VVSer, fortæller Constance Mapenzi.

Mens der i Danmark er mangel på håndværkere, er billedet anderledes i Kenya. Her er ungdomsarbejdsløsheden enorm, og jobbene er få. Mange unge forsøger derfor at tilbyde sig som frivillig arbejdskraft i en periode i håb om, at der er dag kan falde nogle lønnede opgaver af, eller at de kan blive selvstændige.

Constance Mapenzi valgte at blive frivillig i et vand- og kloakfirma i kystbyen Malindi, hvor hun lavede forefaldende arbejde ved siden af sit arbejde for den lokale VVSer. Da en delegation fra KEWI sidste år var på virksomhedsbesøg, faldt de ved et tilfælde i snak med hende og fik arrangeret, at hun kunne begynde på KEWI.

Første kvindelige VVSer fra hjemegnen

- Jeg er simpelthen så glad for at have fået den mulighed. Jeg bliver den første kvindelig VVSer i vores område. Det er virkelig stort for mig. Jeg vil bevise alle, at en ung pige som mig kan klare den slags job, siger Constance Mapenzi, der håber at kunne tage den 1-årige overbygningsuddannelse på KEWI, når hun ved årets udgang afslutter sin grunduddannelse.

-Jeg vil gerne lære mere. Og så håber jeg, at jeg kan få et fast job. Jeg er parat til at arbejde hvor som helst, bare jeg kan bruge mit fag, siger hun.

Veronica Muhia, der er lektor på KEWI med særlig fokus på ligestilling, forklarer, at der trods det store antal kvindelige studerende stadig er langt til kønsligestilling på arbejdsmarkedet inden for vandsektoren.
- Generelt har mænd bedre chance for at få de faglærte job, fordi branchen er mandsdomineret. Ofte får kvinderne administrative job på kontorerne, men der er også kvinder, der får de faglærte job i vandsektoren, siger hun.