Indsamling
Støt fagforeninger i Guatemala
Tillidsfolk kæmper en hård kamp for rettigheder på trods af hård undertrykkelse. 3F'ere vil give en hjælpende hånd.
Landarbejderne i Morales er blandt dem, der har brug for dansk og international støtte. (Foto: Søren Zeuth)
Nu kan du være med til at støtte fagforeninger i det fattige mellemamerikanske land, Guatemala.
Det er der brug for: Guatemala er et af de farligste lande i verden at være fagligt aktiv i. I løbet af de seneste 10 år er mindst 70 tillidsfolk blevet dræbt.
Samtidig er det landet med flest sager om undertrykkelse af arbejdernes rettigheder ved FN's arbejdsmarkedsorganisation, ILO. En lang række benspænd fra arbejdsgivere, regering og mafia forhindrer arbejderne i at organisere sig på de fleste arbejdspladser.
Det er medvirkende til, at mindre end én procent er medlem af en fagforening. Alligevel opnår fagbevægelsen resultater:
- På trods af den massive undertrykkelse ser vi, at aktive fagforeninger og arbejdere forsvarer retten til at stå sammen og forhandle overenskomster. Det betyder, at de flere steder har opnået store forbedringer i deres arbejdsforhold, højere løn og ikke mindst flere rettigheder. Det kan man være med til at støtte, siger Bjarne Harder Larsen, leder af 3F International.
Støtte fra 3F-afdeling
Kampagnen blev skudt i gang på forbundets netop overståede internationale solidaritetskonference i Silkeborg, hvor omkring 100 3F'ere deltog. Her blev der nedsat en aktivgruppe med ti 3F'ere fra hele landet. Den vil stå for aktiviteter i kampagnen, der kulminerer på 3F's forbundskongres i september, hvor der vil blive samlet ind til Guatemala.
I skrivende stund er der indsamlet 13.000 kroner. Heraf er de 10.000 doneret af 3F Silkeborg og resten indsamlet blandt konferencens deltagere.
3F samarbejder med tre fagforeninger inden for industri, bananproduktion og transport i Guatemala. På grund af regeringens nedskæringer af udviklingsbistanden og landets voksende bruttonationalprodukt må 3F's program i landet stoppe i 2016.
Landarbejder: Solidaritet gør t vi overlever
Landarbejder: Solidaritet gør, at vi overlever
En af de fagligt aktive, der har været med til at gøre en forskel, er landarbejderen Selfa Sandoval fra fagforeningen Sitrabi.
Hun har oplevet, at kolleger og fagligt aktive måtte gå i eksil i udlandet efter trusler og kidnapninger. 12 faglige ledere fra Sitrabi er blevet myrdet siden 2007. Alligevel er hun blevet ved med at kæmpe for fagforeningen. Selfa var med på konferencen i Silkeborg.
- Det er klart, at jeg har været bange – og nogle gange er jeg det stadig. Men hvis de dræber mig, sker det for en retfærdig og vigtig sag: Vores levevilkår og arbejdsforhold på plantagerne. De må aldrig stjæle det fra os, som vi har kæmpet for, siger Selfa Sandoval.
- Vi har kun overlevet som organisation på grund af den internationale støtte, vi har fået, og 3F's opbakning har betydet, at vi er blevet stærkere og dygtigere som organisation, pointerer hun.
I dag har bananarbejderne i Sitrabi blandt andet adgang til gratis boliger som led i overenskomsten og tjener 4-5 gange mere end arbejdere på Guatemalas sydkyst, hvor der ikke er fagforeninger.