OBS: Du er nu offline

Arbejdere på H&M-fabrik fyret og genansat

H&M-leverandør beskyldes for chikane og underbetaling. 88 fyrede tøjarbejdere fik deres job tilbage med hjælp fra international fagbevægelse gennem en global aftale.
En ny international aftale har været med til at sikre, at 88 tekstilarbejdere har fået deres job tilbage i Pakistan.
En ny international aftale har været med til at sikre, at 88 tekstilarbejdere har fået deres job tilbage i Pakistan.
Af 
 

Ulovlige fyringer, diskrimination og underbetaling.

Det er blot nogle af problemerne på fabrikken Denim Clothing Company Korangi, der producerer tøj til den svenske mode-gigant Hennes & Mauritz i Pakistan.

De ansatte får ikke den lovpligtige mindsteløn. De tvinges til at tage overarbejde og chikaneres af bevæbnede bøller, hyret af fabrikkens ledelse. Det beretter tekstilarbejderforbundet NTUF i Pakistan.

For nylig blev 88 arbejdere fyret fra fabrikken uden varsel. Det fik mange af deres 1300 kolleger på gaden i hovedstaden Karachi den 6. december i protest mod arbejdsforholdene.

Rafiq Baloch, formand for NTUF kaldte i den forbindelse fabrikken for et "tortursted" og forlangte genansættelse af de fyrede samt stop for chikane og tvang på fabrikken.

Aftale stod sin prøve

Samtidig tog det internationale industriarbejderforbund IndustriALL sagen op med H&M. Det skete under den globale aftale, som selskabet indgik med international fagbevægelse i november i år. Aftalen garanterer ordnede forhold og faglige rettigheder for arbejdere hos tøjgigantens leverandører.

Og aftalen stod sin prøve i første omgang, fortæller Christina Hajagos-Clausen, formand for tekstilgruppen i IndustriALL.

- Som en del af vores nyligt indgåede aftale, arbejdede begge parter på at få de 88 afskedigede arbejdere tilbage gennem forhandlinger med NTUF og ledelsen på Denim Clothing, fortæller Hajagos-Clausen. Det lykkedes.

Den såkaldte rammeaftale dækker 1,6 millioner arbejdere fordelt på 1.900 fabrikker, hovedsageligt i Asien og er indgået mellem H&M, IndustriALL og svenske IF Metall.

Der er dog stadig en række problemer, der skal løses, før fagforbundets krav til virksomheden er indfriet.