Støtte forsvinder fra kriseramte Mozambique
Omfattende korruption har fået internationale donorer til at trække deres støtte til Mozambique, som i øjeblikket befinder sig i en afgrundsdyb krise.
Højere leveomkostninger og uro rammer arbejderfamilier i Mozambique. (Foto: Søren Zeuth)
Det afrikanske land Mozambique er i dyb krise. Først suspenderede valutafonden IMF sine lån til Mozambique, og derefter fulgte Verdensbanken og en række andre donorer – heriblandt EU, Portugal og Sverige – trop.
Senest truer USA med at trække støtten. Landet er Mozambiques største bilaterale donor med 400 millioner dollars årligt,
Baggrunden er afsløringer af, at Mozambiques tidligere regering har optaget for mere end 6,6 milliarder kroner hemmelige lån, blandt andet til investeringer i sikkerhedspatruljering omkring de store olie- og gasfelter langs kysten.
Lån til fiskeri blev brugt til militær
Sagen kommer oven i den såkaldte EMATUM-skandale: Et lån på 850 millioner dollars til et storstilet tunfiskeriprojekt, med en målsætning om en fangst på 200.000 tons om året. I realiteten var der kun tale om var 6000 tons. Og ikke nok med det: En stor del af pengene blev i stedet brugt på militær, mens andre på mystisk vis er forsvundet.
I havnen i Maputo ligger tunfiskebådene i dag passive hen som et monument over det forfejlede projekt.
Afsløringen af de store hemmelige lån betyder, at Mozambiques offentlige gæld nu er på mindst 70% af bruttonationalproduktet.
- Spørgsmålet er, hvad regeringen vil gøre for at betale af på den enorme gæld, og ikke mindst hvilke konsekvenser det vil få for befolkningen. Der er rygter om, at der ikke vil blive udbetalt lønninger til sygeplejersker og jordemødre fra juni, siger Lea Rype Bohr, koordinator af 3F's program i det sydlige Afrika.
Lønnen er forsinket, og maden er blevet dyrere
Krisen kommer oven i en anden krise – nemlig den dårlige høst, der på grund af tørke ramte hele regionen i 2015-2016. Det kunne mærkes i de årlige mindstelønsforhandlinger, som blev afsluttet i april med markant dårligere resultater end i 2015. For eksempel steg lønnen i landbruget blot med 3,6% mod 5,7% i 2015 - til trods for, at fødevarepriserne stiger og stiger, og den lokale valuta bliver mindre og mindre værd.
Landarbejderen Jeremias Machava er en af dem, der mærker på sin egen krop, hvordan han og landet er blevet fattigere. Han har først lige fået udbetalt den løn, han skulle have modtaget i marts måned.
- Prisen på ris er steget med over 12 procent de seneste 3 måneder, og kvaliteten på mad er blevet dårligere. For eksempel bliver det brødet i butikkerne mindre og mindre. Der er mange busruter, der lukker ned, så det er blevet sværere at komme til og fra arbejde, fortæller Jeremias Machava
- Men det værste er at lønningerne ikke bliver udbetalt til tiden, tilføjer han.
Den økonomiske krise forværres af gentagne militære kampe mellem hæren og oppositionspartiet RENAMO, der gensidigt beskylder hinanden for voldelige angreb, kidnapninger og tortur. Oprørernes angreb på civile busser afholder mange fra at køre på landevejene og har lagt offentlig transport helt ned i visse områder.
3F har støttet søsterorganisationer i Mozambique siden 2005 og udført solidaritetsarbejde i landet endnu længere.