OBS: Du er nu offline

Bangladesh  Hård kritik: Stadig ikke rettigheder på tøjfabrikker

Globale forbund kritiserer regeringen i Bangladesh og opfordrer EU til at lægge pres på landet gennem sin handelspolitik.
De fleste af de 6.000 ansatte var heldigvis ikke mødt på arbejde, da der udbrød brand på fabrikken Matrix Sweater i Gazipur uden for hovedstaden Dhaka i Bangladesh.
De fleste af de 6.000 ansatte var heldigvis ikke mødt på arbejde, da der udbrød brand på fabrikken Matrix Sweater i Gazipur uden for hovedstaden Dhaka i Bangladesh.
Af 
 

Næsten tre år efter kollapset i Rana Plaza, mangler de fire millioner arbejdere på tøjfabrikkerne i Bangladesh stadig de helt basale rettigheder .

Det mener det globale industriforbund IndustriALL, der sammen med serviceforbundet UNI og det globale LO, ITUC, retter en hård kritik af den nuværende status i industrien.

Siden ulykken, der i 2013 kostede over 1100 arbejdere livet, er der sat en lang række initiativer i gang for at forbedre sikkerheden og sikre de ansatte rettigheder, men det går alt for langsomt, mener de tre forbund.

De har evalueret udviklingen inden for rammerne af Bangladesh Sustainability Compact - en aftale om bæredygtighed og arbejdstagerrettigheder etableret mellem EU og regeringen i Bangladesh.

Det er især sidstnævnte, der står for skud for fagforbundenes kritik.

- Der er alt for meget, som ikke bliver håndhævet af regeringen i Bangladesh og tekstilindustrien. Det handler ikke kun om at sikre brand- og bygningssikkerhed, men simpelthen at garantere respekt for loven - inklusive arbejderrettighederne, lyder det i evalueringen fra de tre forbund.

De nævner over 100 eksempler på undertrykkelse af faglige rettigheder på tøjfabrikker, hvor arbejderne har forsøgt at danne fagforeninger, heraf flere problemer med voldelige overfald.

- Læg pres på regeringen

Forbundene kritiserer også tilsynet under landets treparts-komité, der uden videre har godkendt 80 % af de inspicerede tøjfabrikker, mens de internationale inspektører har fundet sikkerhedsproblemer på hver eneste.

De opfordrer nu EU til at bruge mulighederne for at lægge pres på regeringen gennem sin handelsaftale med Bangladesh. Landet har told og kvote-fri adgang til de europæiske markeder, undtagen når det gælder våben og ammunition. Til gengæld skal Bangladesh overholde de internationale konventioner for arbejderes rettigheder under ILO.

Fagforbundene skriver i deres udtalelse, at regeringen i Bangladesh "uden tvivl er direkte eller indirekte ansvarlig for meget alvorlige brud på ILO's standarder, der er en del af aftalen med EU."

Ny brand på tøjfabrik

Brandfare er et konstant problem i tekstilindustrien i Bangladesh. Den 2. februar om morgenen udbrød der brand på tøjfabrikken Matrix Sweaters uden for Dhaka, kort før de 6.000 ansatte mødte på arbejde. Derfor var der ingen dødsfald, men 10-15 mennesker blev såret, ifølge lokale medier, der også beretter om en mindre brand fem dage tidligere.

Tøjkoncernerne H&M og JC Penney er to af fabrikkens udenlandske kunder. Matrix Sweaters blev i oktober 2015 undersøgt af inspektører fra den internationale aftale om brand- og bygningssikkerhed i Bangladesh, den såkaldte Accord.

Inspektørerne konkluderede, at fabrikken var forsinket i arbejdet med at sikre blandt andet brandalarmer, brandslukning og tilgængelige nødudgange.

- Inspektionerne under Accord'en har været afsluttet for et godt stykke tid siden, og, som denne brand viser, er fristen for at have udbedret problemerne, langt overskredet, siger Christy Hoffman, næstformand i det globale servicefagforbund, UNI.