OBS: Du er nu offline

Cambodja  Tillidsfolk diskuterer kritik fra ølpiger med Carlsberg

I flere år har fagbevægelsen arbejdet for bedre forhold for de såkaldte ølpiger i Cambodja. Anklager om fyringer af fagligt aktive bliver taget op på europæisk plan. Men sagerne er svære at komme til bunds i, erkender tillidsmand.
Strejkende demonstrerer foran bryggeriet Cambrew, der er 50 procent ejet af Carlsberg.
Strejkende demonstrerer foran bryggeriet Cambrew, der er 50 procent ejet af Carlsberg.
Af 
 

Forholdene for de såkaldte ølpiger, der arbejder for bryggeriet Cambrew i Cambodja, har været til debat i flere år.

Cambrew, der er 50 procent ejet af Carlsberg, blev i en årrække kritiseret for usikre arbejdsforhold og manglende rettigheder for de kvinder, der sælger øl på barer i Cambodja.  Den globale faglige organisation, ITUC, kritiserede i sine årsrapporter i 2011 og 2012 Cambrew for at undertrykke retten til faglig organisering.

Debatten er blusset op igen, efter det globale fødevareforbund, IUF, i januar anklagede Cambrew for at fyre elleve fagligt aktive kvinder, da de mødte på arbejde efter en strejke.

Samarbejde efter besøg

I 2012 besøgte fællestillidsmand Hans Andersen fra Carlsberg Cambodja sammen med blandt andre 3F, IUF, LO og Carlsberg.

- Kvinderne havde på det tidspunkt været i strejke flere gange, og vi tog derud for at kigge nærmere på de mange anklager, siger Hans Andersen.

Det første, der gjorde indtryk, var kulturkløften.

- Folk ser generelt ned på øl promoters. Vi mødte derfor ansatte, der ikke havde fortalt deres forældre om jobbet. Vi fik dog det indtryk, at forholdene hos Cambrew ikke var i den lave ende, tværtimod, fortæller fællestillidsmanden.

- Folk blev transporteret i busser, og lønnen var bedre end i flere andre firmaer. Men der var stadig forhold, der skulle forbedres, siger Hans Andersen.

Delegationen kunne konstatere, at langt hovedparten af Cambrews ølpiger var medlemmer af fagforeningen Trade Union Personnel Workers' Progressive of Angkor Beer, der er en del af det internationale industriforbund, IndustriALL. Forbundet har overenskomst med Carlsberg i Cambodja.

Som resultat af delegationen indgik LO og Carlsberg et partnerskab om at sikre kvinderne flere rettigheder.

Strejke mod korte kontrakter

De kvinder, der mistede deres job i januar i år, er derimod medlemmer af et andet fagforbund - Cambodian Food and Service Workers Federation, CFSWF, der er anerkendt af IUF - den globale faglige organisation for fødevarer.

Kvinderne gik sammen med en gruppe kolleger i strejke i hovedstaden Phnom Penh den 17. januar i protest imod brugen af korttids-kontrakter, oplyser CFSWF. Ifølge forbundet har de ansatte ret til fast ansættelse efter to år i midlertidige kontrakter efter arbejdsmarkedsloven. Det betyder blandt andet ret til barselsorlov.

Samtidig var kvinderne utilfredse med, at deres arbejdstid var blevet ændret i nye midlertidige kontrakter, så fyraften fremover var klokken 23 i stedet for klokken 21.

- Da kvinderne mødte på arbejde efter strejken den 21. januar, blev elleve af de ledende fagligt aktive fyret på stedet i strid med loven, siger Sar Mora, formand for CSFWF.

- Firmaet diskriminerer os. Hvis de ikke genansætter os, vil vi opfordre alle til at boykotte Angkor Beer (Cambrews mærke, red.), siger Por Sinath, en af de elleve kvinder til avisen Phnom Penh Post.

Ifølge avisen beretter kvinderne, at de blev mødt af sikkerhedsvagter, der blokerede indgangen og fortalte, at de var fyret.

Carlsberg: Vi overholder loven

Ifølge Carlsberg i Danmark ønskede kvinderne ikke at underskrive de nye kontrakter med ændrede arbejdstider, og de kunne derfor ikke længere arbejde hos Cambrew.

Fagforeningen Trade Union Personnel Workers' Progressive of Angkor Beer, der har overenskomst med Carlsberg, har sagt god for de nye kontrakter.

Fællestillidsmand Hans Andersen har vendt kritikken med Carlsbergs ledelse. Han vil tage sagen op på et europæisk samarbejdsudvalgsmøde med virksomheden senere i denne måned.

- Hvis kvinderne er blevet udstillet og fyret, er det ikke i orden. Men vi har fået oplyst fra Carlsberg, at lovgivningen er blevet overholdt, og det er næsten umuligt at komme til bunds i sagen herhjemmefra. Der er også hver sin opfattelse af, om kvinderne har ret til en fast ansættelse eller ej, siger tillidsmanden.

- Jeg mener, at Carlsberg bør anerkende fagforeningen CSFWF. Men det er klart, at når der allerede er én overenskomst med en fagforening på området, kan man ikke lave en anden efter Cambodjas arbejdsmarkedslov, siger Hans Andersen.