OBS: Du er nu offline

Den globale ret til at strejke anderkendt

Flere års strid om retten til at strejke kan være på vej mod en løsning.
Retten til at strejke er universel. Her er det kvinder fra Carlsberg i Cambodja, der har nedlagt arbejdet.
Retten til at strejke er universel. Her er det kvinder fra Carlsberg i Cambodja, der har nedlagt arbejdet.
Af 
 

Efter tre års strid anerkender arbejdsgiverne i FN-organet ILO nu, at arbejdere i hele verden har ret til at strejke. Det fremgår af en fælles erklæring fra fagbevægelse og arbejdsgivere fra et møde i Geneve den 25. februar

Gennembruddet kom få måneder før den årlige konference i ILO, der begynder den 1. juni. Her skal organisationen se på klager over brud på arbejdernes rettigheder. De seneste år har trepartsorganet ikke kunne behandle klager over krænkelse af konfliktretten, på grund af den verserende uenighed.

Jens Erik Ohrt, der er konsulent i LO og sidder i ILO's styrelse, kalder erklæringen for en fredsaftale, der løber indtil udgangen af 2016.

Djævlen ligger i detaljen

- Der er enighed om den legitime ret til det, man kalder industrial action - altså strejkeretten - internationalt. Men samtidig anerkender arbejdsgiverne ikke, at konfliktretten er sikret i ILO's konventioner, sådan som vi mener og som ILO historisk har fastslået, siger Jens Erik Ohrt, der også sidder i ILO's komité for retten til at organisere sig.

-  Djævlen ligger i detaljen, og der vil rejse sig spørgsmål, når vil skal behandle de konkrete sager. Her skal aftalen stå sin prøve, men parterne tror grundlæggende på, at de kan finde sig til rette, siger Jens Erik Ohrt.

Forbund verden over har de seneste måneder kørt kampagne for strejkeretten op til ILO's konference. Det globale industriforbund IndustriALL glæder sig over, at det har båret frugt:

- Anerkendelsen af strejkeretten er et meget positivt skridt, og det er på sin plads at rose de mange forbund, der har kæmpet for det. Men kampen er ikke ovre endnu, og vi må på vagt for, at arbejdsgivere ikke tager retten til konflikt som gidsel igen, siger Jyrki Raina, generalsekretær i IndustriALL.