OBS: Du er nu offline

Jeg fandt ud af, at jeg kunne gøre en forskel

På 3F’s solidaritetskonference fik Alla Navrotska idéen til at støtte kollegaer fra Ukraines landarbejderforbund i en ny gruppe aktive.

For Alla Navrotska var det noget af en øjenåbner, da hun deltog på 3F’s internationale solidaritetskonference i begyndelsen af september.

- Jeg fandt ud af, at jeg måske kan gøre en forskel i Ukraine, hvor jeg kommer fra, og hvor min familie bor. Jeg har ellers ingen erfaring med solidaritetsarbejde, forklarer Alla Navrotska, der arbejder i 3F Odense GOPS.

På konferencen mødte hun aktive 3F’ere, der er med i solidaritetsgrupper over hele landet. Grupper, der støtter arbejdere og fagforeninger i det sydlige Afrika, Latinamerika, Central- og Østeuropa og Asien. Hun blev også inspireret af oplæg om den faglige kamp i Sri Lanka og Bangladesh, fortæller den ukrainske 3F’er.

Mange kommer hertil på grund af usikkerhed

Nu er Alla Navrotska med til at danne en ny gruppe, der skal støtte landarbejdere i Ukraine. Hun arbejder til daglig med at organisere de ukrainere, der kommer til Danmark og arbejder i landbrug og gartnerier.

Nu er håbet at kunne støtte det ukrainske landarbejderforbund og deres tillidsfolk. Forholdene i Ukraine hænger tæt sammen med det faglige arbejde i Danmark, mener hun.

- Mange kommer til Danmark på grund af den usikre situation og den svære livssituation i Ukraine. Med solidaritetsarbejdet kan jeg supplere indsatsen i Danmark ved at hjælpe i Ukraine med at skabe vilkår, man kan leve og arbejde under, siger Alla Navrotska 

Der mangler faglærte i Ukraine

Planen er, at Alla Navrotska og de andre aktive 3F’ere kan besøge nogle af landbrugsskolerne, der sender elever til Danmark for at arbejde i landbruget.

- For nylig hørte jeg i Ukraine, at der er mangel på uddannede og faglærte. Der er et kæmpestort behov, fordi så mange rejser ud, ikke bare til Danmark, men også til lande i Central- og Østeuropa, ikke mindst Polen, siger Alla Navrotska.

De 3F’ere, der har vist sig interesseret i at være med i arbejdet, er både ukrainere og danskere fra forskellige dele af landet, blandt andet Odense og Holstebro. Flere af dem deltog i 3F’s internationale konference.