OBS: Du er nu offline

Rejsebrev:  En arbejders kamp for retfærdighed i Honduras

Murersvenden Steffen Jensen var med 3F og projektet Unge for en Solidarisk Verden i Honduras. Her fortæller han om landarbejderen Balthazar Cruz, hvis historie satte dybe spor.

Balthazar Cruz har arbejdet hele sit voksenliv på en af frugtkoncernen Fyffes’ melonplantager i Honduras, blandt andet som vagt. Hvad der startede som en almindelig arbejdsdag på plantagen, viste sig at ændre hans liv for altid. 

På denne almindelige arbejdsdag overværer han en gruppe mennesker i færd med at stjæle meloner. Han sætter efter melontyvene på motorcykel, men jagten ender i et færdselsuheld, hvor Balthazar pådrager sig alvorlige skader på det ene ben. Skaderne betyder, at han har svært ved at passe sit arbejde, men han er tvunget til at forsøge, da de ansatte ikke har mulighed for at få løn under sygdom. 

Søger om begravelseshjælp

I en periode får han tildelt skånsomt arbejde, men selv dét kan han ikke passe. Og da hans situation forværres, og han ikke længere kan arbejde, mister han sin løn og dermed sin eneste mulighed for at betale for den lægehjælp, som han desperat har brug for. Fyffes nægter at hjælpe.Tiden går, og Balthazar Cruz’ tilstand bliver kun værre.

På et tidspunkt indser han, at han formentlig vil dø af sine skader, hvorfor han på ny opsøger virksomheden – denne gang med en forhåbning om at få et tilskud til begravelses-kisten. Hans forespørgsel bliver afvist. Det lader til, at  virksomheden er fuldstændig ligeglad med Balthazar og mest af alt venter på, at hans dårlige tilstand gør en ende på virksomhedens forpligtelser.

Tager kampen op

- På det tidspunkt indser jeg, at hvis ingen tager kampen op, så får virksomheden lov til at fortsætte med at behandle deres ansatte som dyr. Jeg ser ikke andre muligheder end at gå ind i fagforeningen og tage kampen op. Om så jeg når at dø, så tage kampen for de andre arbejdere, fortæller Balthazar os.

Fagforeningen STAS går ind i sagen og får overbevist virksomheden om at betale for lægehjælp. Balthazar får amputeret sit ben og får medicinsk behandling. Hans helbredssituation er nu stabil.

STAS stiller krav om førtidspension til Balthazar. Det afviser virksomheden og forsøger efterfølgende at true og presse Balthazar til at melde sig ud af fagforeningen og tage imod en meget beskeden godtgørelse. Balthazar giver ikke efter, hans vilje er stålfast. 

- Det er en kamp for rimelige arbejdstagerrettigheder, siger han.

Fyffes har nu efterkommet kravet om førtidspension. Balthazar Cruz er den første i virksomhedens historie, der får tilkendt førtidspension, som er afhængig af virksomhedens indbetalinger.

Mødet med Balthazar Cruz og repræsentanterne fra STAS var virkelig inspirerende. Her blev vigtigheden af rigtige fagforeninger både herhjemme og ude i verden meget tydelig.

Faglig kamp betaler sig.