OBS: Du er nu offline

Zambia  Interview: Vi skal lære af danskernes tekniske uddannelser

Der er mangel på uddannet arbejdskraft i Zambia, så man skal lade sig inspirere af Danmarks tekniske skoler og AMU-centre, mener formanden for landets industriarbejderforbund.
Af 
 

Uddannelse og efteruddannelse af ufaglærte er nøglen til fremgang i Zambia.

Det mener George Kanyanta, formand for industriforbundet NUCIW i Zambia.

- Vi har 18 millioner indbyggere, men kun 8 millioner har kvalifikationer til de jobs, der er. Det går især ud over unges muligheder, siger forbundsformanden.

Han er imponeret over det, han så, da han besøgte Danmark under 3F’s kongres i efteråret.

Ufaglærte bryggere efteruddannes

- Danske firmaer og fagforeninger sætter sig sammen og lægger en plan for uddannelse og efteruddannelse. Det er en god model, som vi kan lære af, selvom vi ikke skal prøve at kopiere alt. I Zambia er fagbevægelsen ikke en del af bestyrelsen på tekniske skoler og efteruddannelsescentre, og det er et problem, lyder det fra George Kanyanta.

Også i Zambia bliver arbejdet mere automatiseret og stiller nye krav.

- På bryggeriet ANB kommer der for eksempel flere og flere robotter. Man har jo haft den samme udvikling i Danmark, og da jeg besøgte Carlsberg i Fredericia, så jeg hvordan ufaglærte blev efteruddannet, og hørte, hvordan det har været fagbevægelsens strategi i årtier.

Unge drømmer om universitetet

- Mange firmaer i Zambia støtter idéen om mere uddannelse, men problemet er, at de ikke vil ansætte en uddannet maskinoperatør - det er for dyrt - så de vælger en ufaglært i stedet, siger George Kanyanta.

Han har opfordret regeringen til at bruge flere penge på erhvervsskoler og efteruddannelse. Zambias præsident, Edgar Lungu, har også talt om at forbedre de tekniske uddannelser og Zambias svar på AMU-centrene.

- Størstedelen af de unge har en drøm om at komme på universitetet. Men der er brug for faglærte. Snart har vi ikke nok blikkenslagere, tømrere og maskinmestre, så politikerne er nødt til at tage problemet alvorligt, sige George Kanyanta.