Bangladesh:
Fyrede tøjarbejdere på vej tilbage i job
Fagforbund og H&M har i fællesskab presset en række fabrikker til at trække politianmeldelser af fagligt aktive tilbage.
800 fyrede arbejdere fra tøjfabrikker i Bangladesh kan nu se frem til at blive genansat.
Hundredvis af fyrede arbejdere fra tøjfabrikker i Bangladesh kan nu se frem til at få deres job tilbage. Det var dog nødvendigt at sætte tommelskruerne på, før ledelsen på fabrikkerne gav sig.
Arbejderne blev fyret efter en række protester mod branchens ekstremt lave lønninger i december 2016 i Ashulia uden for Bangladeshs hovedstad, Dhaka.
Myndigheder og fabriksejere slog hårdt ned på områdets fagforeninger, der blev udsat for razziaer og fængslinger, og adskillige fabrikker lockoutede de ansatte.
Omkring 1.600 arbejdere blev fyret, og cirka 600 blev sigtet - flere under særlige terrorlove, der kan give lange fængselsstraffe.
H&M og forbund satte deadline
I februar i år blev de fleste fængslede løsladt efter pres fra en række modeselskaber og det internationale industriforbund IndustriALL, og siden har myndighederne været under pres for at frafalde sigtelserne. Samtidig har hundredvis af arbejdere ventet på at få deres job tilbage.
En række fagforbund satte til sidst 31. maj som deadline for, at en række trak deres politianmeldelser af arbejderne tilbage. Det skete sammen med den svenske modegigant H&M, der køber tøj fra de pågældende fabrikker.
I sidste øjeblik inden tidsfristen trak fabriksledelserne anmeldelserne tilbage. Samtidig blev 800 fyrede ansatte tilbudt genansættelse eller fratrædelsesgodtgørelse alt efter, om de ønsker deres job tilbage. Nogle arbejdere har i mellemtiden fået job på andre fabrikker.
- Det er første gang, vi har set H&M’s og IndustriALL's nationale monitoreringssystem i en reel krisesituation, og det fungerede fint. Det vil nok tage et par måneder, inden sigtelserne er formelt frafaldet, da det er en relativt vanskelig juridisk proces, siger Sten Petersen, koordinator af 3F’s program for det sydlige Asien.
3F samarbejder med en række fagforbund i Bangladesh og har støttet op om kampagnen for de fængsledes løsladelse sammen med blandt andet LO og Serviceforbundet.