Ny leder i 3F International
Efter 28 år i 3F og tidligere SiD er Bjarne Harder Larsen trådt af som leder af 3F’s internationale udviklingsarbejde for at gå på pension. Det skete 1. februar 2017. Han er blevet afløst af Jesper Nielsen, der hidtil har været international rådgiver i 3F.
Bjarne Harder Larsen var fra 1996-2004 leder af 3F’s regionale kontor i Mellemamerika. Senere blev han 3F’s repræsentant i Vietnam og derefter i det sydlige Afrika. Fra 2008 var han leder af 3F International med base i København.
3F: Danske parter kan gøre en forskel
Arbejdsmarkedets parter i Danmark kan og bør bidrage til bedre løn- og arbejdsvilkår i verdens fattigere lande. Det skriver 3F’s næstformand i et debatindlæg i Berlingske Business.
- Under et nyligt besøg i Bolivia var det tydeligt for mig, at danske erfaringer er meget efterspurgte. Det gælder lige fra 3F’s strategi om at være tæt på og relevante for medlemmerne over til vores kontakter, forhandlinger og dialog med både modparterne på arbejdsmarkedet og med skiftende regeringer og de politiske partier, nationalt og lokalt, skriver Tina Christensen.
- Hos Bolivias industriarbejdere har vores samarbejde blandt andet ført til markant flere fagligt aktive og organiserede kvinder - også i industriarbejderforbundets top, hvor der i dag er fem kvinder i hovedbestyrelsen mod tidligere kun én, fortæller 3F-formanden.
Hun nævner DI og Ulandssekretariatet som oplagte samarbejdspartnere til 3F i partnerskaber under den nye politiske aftale om udviklingsbistand.
Læs hele debatindlægget her.
Debat: Nutidens slaveri
Hvordan bekæmper vi nutidens slaveri? Det spørgsmål tager Dansk Initiativ for Etisk Handel, DIEH, op på et morgenmøde fredag 31. marts på Arbejdermuseet under overskriften Moderne slaveri i globale værdikæder.
France Bourgoin, Ph.D, chef for samfundsansvar i DONG Energy, og Jesper Nielsen fra 3F International lægger op til debat om virksomhedernes udfordringer med moderne slaveri og fagbevægelsens indsats og anbefalinger.
Debatten begynder klokken 8.30. Det sker i anledning af Arbejdermuseets særudstilling, “Stop Slaveri”, der åbner samme dag. Læs mere og tilmeld dig her
Bangladesh: Arbejdere kæmper for anerkendelse
De seneste år har det ofte været vanskeligt for fagforeninger på virksomheder i Bangladesh at blive officielt registreret hos myndighederne.
På tøjfabrikken Orchid Sweater med 2.250 ansatte appellerer arbejderne derfor om international solidaritet. De ansatte har siden februar 2016 forsøgt at få registreret deres fagforening hos Arbejdsministeriet, men er blevet afvist.
Undervejs har virksomheden iværksat en række angreb og trusler mod de fagligt aktive, ifølge det internationale fagforbund, IndustriALL.
I november 2016 anmodede fagforeningen atter om at blive anerkendt - nu med et større antal medlemmer. Også denne gang blev anmodningen afvist. Nu håber arbejderne at internationalt pres kan medvirke til, at de får en fungerende fagforening med officiel anerkendelse.
- Vi støtter deres ret til at danne en fagforening. Det er uacceptabelt, at disse arbejdere gentagne gange får krænket deres ret til at organisere sig og forhandle overenskomster, siger Christina Hajagos-Clausen, chef for tekstilgruppen i IndustriALL.