Politi og myndigheder har de seneste uger slået hårdt ned på fagforeninger i Bangladesh. Hundredvis af arbejdere er blevet fyret og fængslet. Det sker efter en række strejker på tøjfabrikker i Dhaka-forstaden Ashulia for højere løn.
Tekstilarbejderne i Bangladesh får omkring 475 kroner om måneden i løn, hvilket ikke er nok til at forsørge en familie i det fattige land. Hvor lønnen i nabolandene er steget de seneste år, vil Bangladeshs regering ikke hæve mindstelønnen før 2018.
Derfor forlod arbejderne på en række fabrikker midt i december deres maskiner med kravet om højere løn. Svaret fra fabriksejernes organisation var en lockout, der dækkede 80 virksomheder og varede i to uger op til nytår.
Fyringer og retssager mod strejkende
Siden er mindst 1600 arbejdere blevet fyret. Politiet har rejst sigtelse mod i alt 600 arbejdere og fagligt aktive, blandt andet for at opildne til uro og udøve hærværk. Nogle af de paragraffer, der er er i brug, kan i yderste konsekvens føre til dødsstraf. 27 faglige ledere er i øjeblikket arresteret.
Der er stor uenighed om, hvad der konkret skete under strejkerne. Fabriksejere og politi rapporterer om blokader og hærværk, mens fagforeninger fortæller, at arbejdere fredeligt forlod deres arbejdspladser, mens politiet reagerede aggressivt.
Siden strejken har myndighederne sat hårdt ind mod dele af fagbevægelsen: Sikkerhedsstyrker har lavet razziaer i fagforeningslederes og aktivisters hjem, fagforeningskontorer er blevet raseret og lukket ned, og medlemsarkiver og dokumenter er brændt, meddeler det international fagforbund, IndustriALL.
Politiet er konstant tilstede uden for mange fagforeningers kontorer.
I weekenden blev et seminar afholdt af instituttet for arbejderstudier, BILS, og IndustriALL i Bangladesh stoppet, og materialer blev konfiskeret. Seminaret var støttet af FN-organisationen ILO.
Det forventes, at sagen tages op i den amerikanske kongres i denne uge.
Kampagne for frigivelse af faglige ledere
Den alvorlige situation har fået de internationale fagforbund IndustriALL og UNI samt nyheds-sitet Labourstart til at starte en kampagne, der skal få myndighederne i Bangladesh til at ændre kurs.
- Vi kræver, at regeringen øjeblikkeligt løslader de anholdte arbejdere og faglige ledere. Arrestationerne kommer ikke til at lukke munden på os. Arbejderne har ret til at organisere sig og til en værdig løn, siger Valter Sanches, generalsekretær i IndustriALL.
Du kan støtte op om kampagnen her.
Tøjkoncernen H&M og 20 andre internationale brands har desuden sendt et åbent brev til regeringen i Bangladesh med en opfordring til at føre social dialog for at løse problemerne.
H&M var blandt de selskaber, hvis leverandører har lockoutet og politianmeldt strejkende arbejdere.