Bangladesh: Fyrede genansat
Corona-krisen misbruges ofte til diskrimination og “union-busting”. Værst går det ud over kvinderne. På Adams Apparels – der ifølge fagforeningen er leverandør til det danske tøjmærke Just Junkies – blev krisen misbrugt til systematisk at fyre gravide kvinder. Det skete, når ledelsen blev bekendt med graviditeten i forbindelse med de jævnlige sundhedstjek. 12 fyrede gravide kvinder gik til fagforbundet BTGLWF.
Her mødte de Shamima Akther, som tog affære. Hun er formand for den lokale afdeling og ansvarlig for ligestillingsarbejdet i forbundet.
I 2017 var Shamina Akther i Danmark til en international erfaringsudveksling fagforening-til-fagforening inden for beklædning og tekstil. Hun har siden uddannet sig som faglig leder, støttet af 3F. Nu søgte hun blandt andet gode råd på 3F's kontor i Dhaka.
Hun blev opfordret til først at søge problemet løst i dialog med virksomheden frem for at kaste sig ud i en international kampagne. Efter seje forhandlinger blev der sidst i september indgået en aftale om genansættelse. Den sikrer erstatning for uberettiget fyring, og alle 12 har fået deres job tilbage, så de kan starte efter endt barsel.
Honduras: Militæret vil stoppe kritiske røster
Over hele Honduras har det bredt sig – folk kræver svar fra regeringen: Hvad har I gjort af de penge, der var afsat til at bekæmpe covid-19 pandemien?
Folk spørger, fordi de formuer, regeringen afsatte til hospitalsudstyr og mobile hospitaler åbenbart forsvandt, uden at udstyret dukkede op. Et beløb svarende til 300 millioner kroner blev brugt på indkøb af mobile hospitaler, men de kom ikke. Der blev betalt overpris for medicin, og nogle indkøbte respiratorer viste sig ubrugelige.
3F’s partner FESTAGRO protesterer mod korruptionen – blandt andet med et banner, der spørger: “Hvor er pengene?” Fagforeningen har derfor flere gange fået besøg af myndighederne – først af militæret, som rev deres banner ned. Derefter af politiet, som kræver banneret fjernet.
- De forsøger at gøre os tavse om det røveri af de penge, der var afsat til at kæmpe mod covid-19 pandemien, siger German Zepeda, FESTAGRO
Hårde tider for verdens arbejdere
Kloden rundt bliver arbejdere og fagligt aktive udsat for stadig flere overgreb. Det viser den årlige rapport fra den Internationale Faglige Sammenslutning (ITUC):
- I 123 lande (85 %) blev strejkeretten krænket.
- I 115 lande (80 %) blev arbejdere nægtet retten til at forhandle kollektiv overenskomst.
- I 106 lande (74 %) blev arbejdere nægtet retten til at organisere sig i fagforening.
- I 103 lande (72 %) havde arbejdere ikke adgang til en retfærdig proces, når rettighederne blev krænket.
- I 89 lande har myndighederne afvist at registrere fagforeninger – det er tre flere end sidste år.
- I ni lande blev fagligt aktive myrdet: Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Filippinerne, Honduras og Sydafrika. Fire af dem er lande, 3F arbejder i.
- Arbejdere blev arresteret og tilbageholdt i 61 lande.
- I 51 lande blev arbejdere udsat for vold.
Ukraine: Byggefolk forsvarer rettigheder
Regeringen i Ukraine vil i ly af corona-krisen fjerne basale rettigheder for arbejderne, som foreningsfrihed, retten at strejke, og retten at deltage i overenskomstforhandlinger.
Ifølge den ukrainske regering findes der kun “korrupte og forældede fagforeninger i Ukraine,” og derfor skal de bekæmpes.
Derfor har bygningsarbejdernes fagforening, PROFBUD, lanceret en kampagne for at oplyse om de brutale tiltag. De vil samtidig uddanne lokale fagligt aktive i at tale med blandt andet journalister, medier og arbejdsgivere.
Kampagnen skal give arbejderne og fagbevægelsen en stemme i medierne og den politiske debat, så regeringens tiltag ikke står uimodsagt.
Hviderusland: Demonstranter giver ikke op
Efter et parlamentsvalg, hvor præsident Lukasjenko beskyldes for at snyde sig til sejren, er der opstået strejkekomitéer over hele Hviderusland
- Vi er blevet tævet, skudt og fængslet, men vi giver ikke op. Protester og strejker kommer til at fortsætte hver dag i hele landet. Senest var der op imod 300.000 i Minsk. Vi har aldrig før set protester i denne størrelse i Hviderusland, fortæller Gennady Fedynich fra elektronikarbejdernes fagforening, REP.
Bevægelsen kræver:
- Nye frie valg hurtigst muligt.
- Stands vold og undertrykkelse af demonstranter og fagforeningsfolk og løslad de anholdte.
- Stil de ansvarlige til ansvar.
- Fjern alle begrænsninger på retten til faglig organisering.