Nye store protester mod magtmisbrug i Guatemala
Igen går tusinder på gaden mod korruption i Guatemala. Fagbevægelsen er med.
Indbyggerne i Guatemala har fået nok af korruption
Historien gentager sig i det centralamerikanske land Guatemala.
Den 20. september gik omkring 200.000 mennesker på gaden i de større byer i protest mod korruption, straffrihed og magtmisbrug.
Det samme skete i 2015, hvor bevægelsen bragte præsident Otto Pérez Molina og vicepræsident Roxana Baldetti til fald. De blev efterfølgende dømt for korruption.
Universiteter, studenterorganisationer, kirkelige repræsentanter, bondeorganisationer, indianske bevægelser og dele af fagbevægelsen stod denne gang bag protesterne.
Igen er præsidenten i centrum: Guatemalas præsident Jimmy Morales forsøgte i august at udvise Ivan Velazques, der er colombiansk jurist og står i spidsen for den internationale kommission mod korruption og straffrihed, CICIG.
Præsident under anklage
Morales’ erklæring om udvisningen kom mindre end 48 timer efter, at Velasquez sammen med landets statsadvokat havde bedt Højesteret om at ophæve præsidentens politiske immunitet.
Morales fyrede i samme ombæring sin udenrigsminister, der havde nægtet at underskrive udvisningen og erstattede ham med én, der blåstemplede udvisningen af Velazques. Højesteret underkendte dog efterfølgende beslutningen.
CICIG stod bag flere af de afsløringer, der trak tæppet væk under den politiske elite i 2015. Jimmy Morales blev valgt som en kandidat uden for de etablerede partier og et opgør med en korrupt politisk kultur. Han var et ubeskrevet politisk blad og mest kendt som tv-komiker.
Kræver politikeres afgang
Han sættes nu i forbindelse med modtagelsen af ulovlige donationer under valgkampen i 2015. Flere ministre har desuden måtte gå af eller er blevet anholdt på grund af korruptionsanklager.
De mange demonstranter kræver præsidentens immunitet ophævet, 100 parlamentmedlemmers afgang og valg til en grundlovgivende forsamling.
Jimmy Morales har siden den mislykkede udvisning nedtonet sin kritik af CICIG. I sin tale til FN’s generalforsamling lovede han fuld støtte til kommissionen.
Der er dog stadig kredse, der støtter Morales.
Álvaro Arzú, borgmester i Guatemala City, hyldede således præsidentens kamp mod “den krænkende udenlandske indblanding fra CICIG,” til et møde med 200 borgmestre fra hele landet. Det fortæller Luis Fuentes, rådgiver for Solidarity Center i Guatemala og tidligere for 3F i Guatemala.
CICIG blev dannet af FN og Guatemala i 2007 for at efterforske korruption og magtmisbrug i Guatemalas politiske elite.