Selskabet Fyffes’ konflikt med aktive landarbejdere på melonplantager i Mellemamerika har taget en ny drejning.
Frugtgiganten er blevet endegyldigt ekskluderet fra det britiske etiske handelsinitiativ, ETI. Det er især situationen i Fyffes' datterselskaber i Honduras, der har ført til udelukkelsen.
Her er Fyffes gennem flere år blevet anklaget for at diskriminere og true medlemmer af fagforeningen STAS.
Midt i januar underskrev selskabet ellers en aftale med fagforeningen STAS og landarbejderforbundet Festagro og lovede at anerkende fagforeningen og genansætte en række fyrede fagligt aktive i selskabets datterselskaber i Honduras.
Koncernen, som er ejet af det japanske konglomerat Sumitotmo, havde indtil da nægtet at gå i dialog med fagforeningen og afvist arbejdsministeriets anerkendelse af STAS. Med aftalen aftalte Fyffes og STAS et indledende møde om overenskomstforhandlinger 21. januar.
Nye angreb på fagligt aktive
Glæden blev dog kortvarig: Fyffes iværksatte straks en ny serie angreb på STAS ifølge det internationale landarbejderforbund, IUF. Værktøjet var to gule fagforeninger, der beskyldes for at være styret af virksomheden.
Fyffes tilbød blandt andet penge og fødevarer til de arbejdere, der meldte sig i ind i den arbejdsgiver-styrede fagforening og truede samtidig med at udelukke ansatte fra at få arbejde i næste sæson, hvis de ikke gjorde det.
Fyrede medlemmer af STAS blev på samme måde tilbudt genansættelse med den betingelse, at de meldte sig ud af deres fagforening og ind i arbejdsgiverens ifølge IUF.
- Fyffes har dannet disse foreninger som en del af en taktik mod fagforeninger for at underminere STAS’ organiseringsproces. Det beviser de seneste handlinger og det faktum, at der i bestyrelsen i den gule fagforening SITRASURAGROH optræder ledere fra virksomheden, hvilket er i strid med loven, siger Gabby Rosazzafra til organisationen International Labor Rights Forum.
Fyffes afviser anklagerne om chikane og oplyser over for Business And Human Rights Resource Centre, at man har indledt forhandlinger med netop SITRASURAGROH.
3F’er: Frustrerende og skuffende
Forløbet har fået en lang række fagforbund til at protestere over for Fyffes, heriblandt 3F, der kræver, at aftalen fra januar bliver overholdt.
- Det er både frustrerende og skuffende, at Fyffes straks løber fra en aftale, der blev underskrevet efter flere års pres for rettigheder til landarbejderne, siger Gunnar Krarup Andersen, der er medlem af 3F’s solidaritetsgruppe for landarbejdere i Mellemamerika og har støttet medlemmerne i STAS.
Supermarkeder droppede Fyffes
I april 2018 valgte Salling Group (Dansk Supermarked) og Aldi at droppe al salg af produkter fra Fyffes på grund af krænkelse af arbejdernes rettigheder. Det skete blandt andet, efter at Dansk Supermarked havde været i dialog med en 3F-ansat, der havde besøgt plantagearbejderne i Honduras.
Supermarkedskæden Coop oplyser, at kædens butikker som Brugsen og Kvickly fortsat vil sælge Fyffes frugt.
- På nuværende tidspunkt ser vi ingen grund til at afbryde samarbejdet, siger CSR-projektleder Pernille Hartington til mediet Danwatch.
3F støtter den faglige organisering af landarbejdere i Honduras gennem samarbejde med fagforeningen STAS og deres forbund FESTAGRO.