OBS: Du er nu offline

Guatemala frikendt for krænkelser

Trods en lang række mord på tillidsfolk og undertrykkelse af faglig organisering slipper Guatemala for sanktioner i en voldgiftssag under frihandelsaftalen CAFTA.

Børn af landarbejdere leger foran et monument for den dræbte tillidsmand Marco Tulio Ramirez i bananplantager i Morales.
Børn af landarbejdere leger foran et monument for den dræbte tillidsmand Marco Tulio Ramirez i bananplantager i Morales.
Af 
 

Efter ni års forløb er Guatemala blevet frikendt i en sag om krænkelser af arbejdernes rettigheder. Sagen er blevet ført ved en voldgift under den Nord- og Centralamerikanske frihandelsaftale CAFTA siden 2008 af amerikansk fagbevægelse.

Handelsaftalen forpligter landene til sikre grundlæggende arbejdstagerrettigheder, såsom retten til at organisere sig og forhandle overenskomster.

Det er ikke sket i Guatemala, mente USA’s landsorganisation, AFL-CIO, og med den en række guatemaltesiske fagforeninger. I løbet af de seneste 10 år er mindst 70 tillidsfolk blevet dræbt i Guatemala.

Samtidig er det landet med flest sager om undertrykkelse af arbejdernes rettigheder ved FN's arbejdsmarkedsorganisation, ILO. Kun omkring én procent af arbejderne er medlem af en fagforening. En lang række benspænd fra arbejdsgivere, regering og mafia forhindrer ofte arbejderne i at organisere sig.

Alligevel blev landets regering frikendt i sagen, der kunne have kostet landet et trecifret millionbeløb.

Voldgift: Undertrykkelse påvirkede ikke handel

Selv om voldgiftens tribunal peger på manglende handling fra regeringens side i en række sager, hvor arbejderes rettigheder er blevet undertrykt, er det ikke tilstrækkeligt til at indføre sanktioner, lyder det i afgørelsen.

En af grundene er, at den manglende implementering af arbejdsmarkedslovene ikke direkte har påvirket handlen mellem de to lande ifølge mediet Inside Trade.

Celeste Drake, handelsordfører for AFL-CIO, er dybt uenig.

- Disse krænkelse påvirker også handlen, da de presser lønnen ned i eksportfirmaer og dermed gør eksporten til USA billigere, siger Drake.

Fra fagbevægelsen i Guatemala har der siden afgørelsen lydt kritik af, at CAFTA-aftalen reelt kun tilgodeser handelsinteresser og ikke beskytter arbejdernes rettigheder ifølge avisen El Periodico.

Der kører i øjeblikket en anden klagesag mod Guatemala i FN-organisationen ILO, der truer med at nedsætte en særlig kommission for at overvåge overholdelsen af faglige rettigheder i det centralamerikanske land.