I slutningen af november var vi fire unge 3F’ere af sted med Unge for en Solidarisk Verden/3F International til Mozambique og Zambia. Rejsens formål var at give et indblik i fagforeningsarbejdet i landene og hvordan 3F vejleder og samarbejder med de lokale fagforeninger.
Da vi landede i Mozambique, fik vi en briefing om, hvordan 3F arbejder sammen med de lokale fagforeninger. Vi fik også informationer om, at det var normalt, at der var strømafbrydelser, og at vi skulle tage en taxa om aftenen af sikkerhedsmæssige grunde. Vi havde en hel uge i Mozambique, hvor vi slet ikke oplevede nogen strømafbrydelse, hvilket er meget usædvanligt. Til gengæld havde vi næsten daglige strømafbrydelser i Zambia.
Vi havde møder med flere forskellige fagforeninger, og vi var også ude og besøge tekniske skoler og organiserede arbejdspladser. En af de arbejdspladser vi besøgte var Zambian Breweries, som er et bryggeri. Selve vejen ud til bryggeriet var fyldt med huller, hvilket er meget normalt i Afrika. I industrikvarteret hvor bryggeriet lå, var der fyldt med tank- og lastbiler på vejene. Vi så flere store biler, der var væltede eller sad fast på grund af hullerne i vejen.
Organisering i Mozambique og Zambia
Arbejderne organiserer sig anderledes i Mozambique og Zambia, end vi kender det i Danmark. De organiserer sig efter arbejdsplads. De har derfor f.eks. ingeniører og ufaglærte i de samme fagforeninger. Derudover har hver enkelt fabrik deres egen overenskomst.
Hvis et firma ikke er organiseret, men arbejderne ønsker at blive det, kan de risikere at blive fyrede. Der er derfor mange, som ikke tør melde sig ind i fagforeninger af frygt for at blive fyrede. Der er også nogle, som ikke ved, hvilke fordele der er ved at være medlem af fagforeningen. Men det er tit svært for fagforeningerne at få lov til at komme ind på arbejdspladserne og fortælle om fordelene ved at stå i fagforening.
I Mozambique og Zambia er det ikke kun løn, som arbejderne ønsker at få ud af deres indkomst. De vil gerne have tilskud til hus, tilskud til uddannelse af deres børn og sygeforsikring for at kunne leve et bedre og mere trygt liv.
På et af de landbrug vi besøgte, var der huse til alle arbejderne som en del af deres løn. Det betyder, at når arbejderne går på pension, skal de flytte væk fra farmen. De fleste af arbejderne bygger derfor huse uden for farmen, mens de arbejder og bor på farmen. Så har de et sted, de kan flytte hen, når de går på pension.
Ideer på tværs af landegrænser
I Maputo, Mozambique og Lusaka, Zambia deltog vi fire unge 3Fere på workshops sammen med unge fra de lokale fagforeninger, som 3F samarbejder med. Det primære fokus var unges forhold på arbejdsmarkedet og i fagforeninger.
Der var flere af problematikkerne, som blev diskuteret på de to workshops, som mindede om de udfordringer vi har her i Danmark. F.eks. det at blive lyttet til som ung på en arbejdsplads.
Fagforeningerne var også meget interesserede i, hvordan de fik flere unge meldt ind i deres fagforeninger. Vi fortalte blandt andet om fagforeningens besøg på de tekniske skoler - altså hvordan fagforeningerne informerer eleverne i Danmark allerede, inden de starter på en arbejdsplads. Ligeledes talte vi om, at man i Danmark har nedsat kontingent, når man er under uddannelse eller i lære.
Vi opfordrede også fagforeningerne til at lave sociale arrangementer på tværs af fagforeningerne. Så de kunne lære hinanden at kende og støtte og hjælpe hinanden, hvis det blev nødvendigt.
Jeg synes, at det har været helt fantastisk at få lov til at rejse med 3F. Jeg har fået et større indblik i den afrikanske kultur og deres værdier. De nyheder, man hører fra afrikanske lande, omhandler oftest hungersnød, borgerkrige, penge til organisering af skolegang og sundhed. Men det er bare en brøkdel af det, man kan opleve i de afrikanske lande. I de to lande vi besøgte var alle folk meget venlige og meget glade, også selvom de ikke var lige så privilegerede som os. De har ikke nødvendigvis fladskærms tv og smart phones, men de er glade for det de har, hvilket jeg nogle gange føler, at vi glemmer herhjemme.
Jeg har også fået et større indblik i det ansvar, vi har for hinanden. I Danmark har vi i mange år stået sammen, hvilket har gjort, at vi har den stærke fagforening, som vi har. Det er bare noget af det, som 3Fs internationale afdeling forsøger at sprede ud i de verdensdele, som de får lov til at arbejde med.