Danmark vil styrke sikkerhed i Bangladesh
Det danske Arbejdstilsyn skal hjælpe med at rette op på elendigt arbejdsmiljø i Bangladesh.
Peter Steensgaard Mørch, departementschef i Beskæftigelsesministeriet, underskriver et samarbejde med arbejdsministeren i Bangladesh, Mohammad Mujibul Haq. (Foto: Søren Zeuth)
Det er snart to år siden, tøjindustrien oplevede sin største katastrofe nogensinde, da fabriksbygningen Rana Plaza kollapsede i Bangladesh, og 1134 arbejdere blev dræbt.
Nu skal det danske Arbejdstilsyn være med til at styrke arbejdsmiljø og sikkerhed for landets millioner af fattige arbejdere.
Torsdag indgik den danske regering en aftale om et 3-5-årigt samarbejde med regeringen i Bangladesh. Det skete på konferencen "Framing The Future" om socialt ansvar, der fandt sted i landets hovedstad Dhaka. Det danske Beskæftigelsesministerium står bag udsendelsen af såkaldt vækstrådgiver, Jens Rise Rasmussen, der har en baggrund som tilsynschef i Arbejdstilsynet.
De danske erfaringer med arbejdsmiljø kan i høj grad hjælpe arbejderne i Bangladesh. Det mener handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), som deltog i konferenecen
- Der er sket mærkbare forbedringer siden katastrofen på Rana Plaza, men der er stadig store problemer. Her kan de danske erfaringer med arbejdsmiljø og tilsyn gøre en stor forskel. Det er afgørende, at landet selv kan sikre et sikkert arbejdsliv for millioner af arbejdere, siger Mogens Jensen.
Ny ulykke kostede otte livet
Flere end 2200 fabrikker er blevet inspiceret under to internationale aftaler om fabrikssikkerhed i Bangladesh siden 2013. 50 af dem blevet lukket på grund af brist i sikkerheden. Den 12. marts ramte endnu en ulykke landet, da en cementfabrik kollapsede i havnebyen Mongla, og otte arbejdere mistede livet.
Det danske initiativ bliver rost af Sriniva Reddy fra FN's arbejdmarkedsorgan, ILO, i Bangladesh.
- Samarbejdet har et stort potentiale i at udvikle arbejdsmiljøet i Bangladesh. Det kan være med til at opbygge en tillid mellem arbejdsgivere og arbejdere, som er livsvigtig for landet. Katastrofen på Rana Plaza kunne være undgået, hvis arbejderne havde haft en ret til at blive hørt, siger Sriniva Reddy.
Kort før ulykken i april 2013 blev tøjarbejdere i hundredvis tvunget ind på fabrikken mod deres vilje.
Bangladesh er et land i rivende vækst og håber på at overhale Kina som verdens største eksportør af tøj inden for de næste fem år.