“Forsvind, eller jeg skærer dig i småstykker. Hils Assad!”
Sådan lød chefens afsluttende trussel, da den 20-årige syriske maler Omar Jama’a blev fyret fra det byggefirma, han havde arbejdet for i Jordan gennem to år efter at være flygtet fra krigen i Syrien. Lederen var løbet efter Omar og havde jaget ham ud af værkstedet for at være sikker på, at beskeden var forstået.
Ligesom flere kolleger var han blevet snydt for løn og sociale bidrag.
- Jeg blev både vred og bange, men jeg kunne intet stille op. Jeg var retsløs, fortæller Omar.
Han er den eneste til at forsørge sine forældre og søskende, som han bor sammen med i Jordans hovedstad, Amman, så han havde hårdt brug for pengene. Selv hvis han får sin løn, er der ikke nok.
Skadet efter tortur
Truslen om at blive meldt til politiet eller sendt tilbage til Syrien tog han meget alvorligt. Selvom Omar har opholds- og arbejdstilladelse, lever han i en evig frygt for, at politi eller efterretningstjeneste skal hente ham eller hans familie.
Hans far blev tortureret gennem flere måneder, før det lykkedes familien at flygte fra borgerkrigen. Skaderne fra torturen gør det svært for ham at fastholde et arbejde, så det er blevet Omars opgave at skaffe penge til mad og husleje.
- Vi ønskede, at Omar skulle uddanne sig, men han måtte forlade skolen og begynde på byggepladserne som 17-årig, forklarer hans far, Medhat.
Han fortæller, at familien var stillet asyl i USA i udsigt, men at den proces stoppede brat, da Donald Trump blev valgt til præsident. Familiens hjem i den syriske by Latakia er sønderbombet ligesom store dele af resten af landet.
Efter nogle år i flygtningelejre er Omar nu lukket ud i det jordanske samfund med ret til at arbejde - men uden de helt basale rettigheder og uden reel beskyttelse.
Der er ikke mindre end 1,3 millioner syriske flygtninge i Jordan - et af de såkaldte nærområder - og de fleste lever på et eksistensminimum.
Selvom familien er undsluppet borgerkrigen, er situationen desperat. De har ikke kunnet betale husleje i tre måneder og frygter derfor at blive smidt ud af de to små rum, hvor de bor fem mennesker.
Gemte sig i bilen
Omar var 12 år, da familien flygtede fra krigen.
- Jeg husker ikke meget fra flugten. Jeg gemte mig i bilen, mens vi måtte vente i 12 timer for at passere grænsen. Men jeg kan huske min skole i Syrien, stranden og området, hvor vi legede, fortæller han og fremkalder tårer i faderens øjne.
Bygningsarbejdernes fagforening i Jordan, GTUCW, forsøger at skaffe Omar og hans kolleger de penge, som firmaet skylder dem. Samtidig organiserer de flygtninge som Omar og hjælper med efteruddannelse og arbejdstilladelse.
77 procent af syrerne arbejder i den uformelle sektor.
Selvom de tidligere kolleger i byggefirmaet nu er spredt til forskellige firmaer, småjob og arbejdsløshed, forsøger Omar at holde kontakten til de andre syriske bygningsarbejdere. Familien er isoleret, fortæller han.
- Vi er meget alene her og kender ikke mange jordanere. I er de første, der har besøgt os og hørt vores historie.
3F samler frem til kongressen i september ind til forbundets arbejde med at skaffe de syriske flygtninge rettigheder.